Πώς θα πάρουν οι επιχειρήσεις γουνοποιίας λεφτά από το ΕΣΠΑ

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε όλο το κείμενο της πρόσκλησης ΕΔΩ