Κλέβει τις εντυπώσεις η νέα Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης

Ο πρύτανης Θ. Θεοδουλίδης για τη μετακόμιση, τα μαθήματα στο νέο κτίριο και την απόφαση για τις νέες εστίες – Που θα χωροθετηθούν στην Πτολεμαΐδα

Στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τους πρώτους φοιτητές να περνούν τις πύλες της νεόδμητης πανεπιστημιούπολης στο νέο campus στη ΖΕΠ Κοζάνης, αλλά και στις σχολές του στις πόλεις της περιφέρειας. Όπως τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TOP CHANNEL ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης τόνισε πως την ημέρα εκείνη θα γίνει και η υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν περί τα τέλη του Νοεμβρίου, σε ημερομηνία που προγραμματίζεται. Τα εγκαίνια θα γίνουν σε μια μεγάλη εκδήλωση, με παρουσία κοινοτικών εκπροσώπων λόγω και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, όπως και της Υπουργού Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο νέο της χώρο, έχει μεταφερθεί η διοίκηση και λειτουργεί στη ΖΕΠ κανονικά, ενώ έτοιμες είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, όπως επίσης όπως τόνισε ο πρύτανης, μεταφέρθηκε και μεγάλος αριθμός γραφείων καθηγητών και ελαφριού τύπου εργαστήρια και εργαστήρια πληροφορικής. Η μετακόμιση των εργαστηρίων είναι μια επίπονη διαδικασία και δύσκολη, σημείωσε ο κ. Θεοδουλίδης, τονίζοντας ότι στο πρακτικό κομμάτι για να μη μεταφέρονται «πάνω – κάτω» την ίδια μέρα, από ΖΕΠ στα Κοίλα οι φοιτητές, θα ρυθμιστούν τα μαθήματα σε αντίστοιχες ημέρες, για τα αντίστοιχα εργαστήρια. Στη ΖΕΠ θα φοιτούν αριθμητικά το 1/3 το φοιτητών που φοιτούν σήμερα στα Κοίλα. Επίσης, ρυθμίζονται τα περί της μετακίνησης των φοιτητών στο campus.

ΣΔΙΤ: Φοιτητικές εστίες και συνεδριακή αίθουσα

Για την έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή του έργου κατασκευής φοιτητικών εστιών και συνεδριακής αίθουσας στο ΠΔΜ, ο Πρύτανης, τονίζει πως πρόκειται για «μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο για το Πανεπιστήμιο που συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής κοινότητας ή ένα συνεδριακό κέντρο, βοηθάει στην πρόσβαση φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση και συμβάλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου». Οι εστίες θα μπορούν, επίσης, να γίνεται χρήση τους από τη χρήση από φοιτητές εξωτερικού, καθηγητές επισκέπτες, ενώ το συνεδριακό κέντρο μπορεί να χρησιμεύσει για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αλλά να παίξει το ρόλο συνεδριακού τουρισμού. Η χωροθέτησή τους θα γίνει στο Campus έκτασης 950 τ.μ., όπου υπάρχουν χωροθετημένα στο σχεδιασμό να γίνουν εστίες, λέσχη, συνεδριακό κέντρο, και τα άλλα εκπαιδευτικά κτίρια που υπάρχουν στον σχεδιασμό. Σε διπλανό χώροι θα χρηματοδοτηθεί το τεχνολογικό πάρκο, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σημείωσε ο κ. Θεοδουλίδης. Ωστόσο, οι μελέτες και τα κατασκευαστικά θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση μια τετραετία, εκτίμησε.

Για τις εστίες στην Πτολεμαΐδα

Για τις εστίες στην Πτολεμαΐδα, ο πρύτανης απάντησε ότι θα χωροθετηθούν στο οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο δήμος, στο παλιό στρατόπεδο Φούφα, όπου και προβλέπεται να γίνει η Πανεπιστημιούπολη «Μέχρι να απαιτηθεί η διαδικασία από το ΣΔΙΤ, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης», τόνισε, απαντώντας, επίσης, ότι το κτήριο εκπαίδευσης θα «το δούμε ανεξάρτητα», όταν θα υπάρξει χρηματοδότηση.

Πρυτανικές εκλογές

Τέλος, για τις πρυτανικές εκλογές, ο κ. Θεοδουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, με τη διαδικασία εκλογής να αλλάζει καθώς στις εκλογές ψηφίζουν οι καθηγητές και εκλέγονται 6 εσωτερικά μέλη και αυτοί επιλέγουν 5 εξωτερικά μέλη. Και οι 11 επιλέγουν τον πρύτανη, έναν από τους 6 εσωτερικούς, ενώ οι αντιπρυτάνεις επιλέγονται από τον Πρύτανη.

e-ptolemeos