Κολοκύθα η φθινοπωρινή – Γιατί αξίζει να βρίσκεται στο τραπέζι σας

Κολοκύθα: πρόκειται για το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό. Η κολοκύθα είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από ένα όμορφο χρωματιστό λαχανικό καθώς αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά χαμηλή σε θερμίδες. Οι σπόροι κολοκύθας, τα φύλλα και οι χυμοί συγκεντρώνουν μαζί μια ισχυρή διατροφική γροθιά!

Τυπικά η κολοκύθα είναι φρούτο δεδομένου ότι περιέχει σπόρους. Αλλά διατροφικά μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στα λαχανικά. Οι κολοκύθες είναι συνήθως στρογγυλές και πορτοκαλί, αν και το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Έχουν μια παχιά εξωτερική φλούδα που είναι λεία και ραβδωτή, καθώς και ένα στέλεχος που συνδέει την κολοκύθα με το φυλλώδες φυτό της.

Οι σπόροι, τα φύλλα και η σάρκα είναι όλα βρώσιμα και εμφανίζονται σε εξαιρετικές συνταγές από την παγκόσμια κουζίνα!

Ας δούμε μαζί τα διατροφικά της οφέλη και τους λόγους που αξίζει να την εντάξετε στη φθινοπωρινή σας καθημερινότητα.

Ανοσοποιητικό σύστημα:

Η κολοκύθα μας δίνει μια μεγάλη δόση β-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται εν μέρει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά της κολοκύθας βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και Ε, του σιδήρου και του φυλλικού οξέος.

Υγεία των ματιών:

Αρχικά η κολοκύθα, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο σας βοηθά να κρατάτε την όραση σας έντονη, βοηθώντας τον αμφιβληστροειδή να απορροφήσει το φως.
Δεύτερον, ο συνδυασμός άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών στην κολοκύθα μπορεί να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Υγιές δέρμα:

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην κολοκύθα είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν τη β-καροτίνη και τις βιταμίνες C και Ε. Το β-καροτένιο, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις ακτίνες UV του ηλίου που προκαλούν βλάβες. Η κατανάλωση τροφίμων με β-καροτένιο μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της υφής του δέρματος.

Υγεία της καρδιάς:

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι γενικά καλό για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η κολοκύθα έχει συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που είναι καλές για την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο που βρίσκονται σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Μεταβολικό σύνδρομο

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο, όπως η κολοκύθα, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συσσώρευση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κοιλιακή παχυσαρκία. Αυτές περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων – παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.