Μπορούμε να τρώμε ένα γλυκό κάθε ημέρα;

Μια ερώτηση που βασανίζει όλους όσοι δεν μπορείτε χωρίς το γλυκό σας καθημερινά, αλλά θέλετε να ξέρετε και πώς μπορείτε να μην επιβαρύνετε σημαντικά το βάρος και την υγεία σας.

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει καλλίγραμμες διασημότητες και μοντέλα να αναφέρουν ότι δεν αντέχουν χωρίς το γλυκάκι τους καθημερινά, είτε μετά το φαγητό, είτε κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα. Κι όπως είναι επόμενο, αναρωτιόμαστε όλοι αν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο -ακόμη και αν δεν είμαστε τόσο καλλίγραμμες.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα επιδόρπια το ίδιο. Είναι διαφορετικό το προφιτερόλ από το ζαχαροπλαστείο και άλλο μια vegan σπιτική μους με χουρμάδες και κακάο, χωρίς ζάχαρη -σημειώστε ότι οι περισσότερες διασημότητες αναφέρονται σε τέτοιου είδους γλυκά. Είναι διαφορετική η σοκολάτα γάλακτος και η μαύρη σοκολάτα. Έχοντας, λοιπόν, αυτά υπ’ όψιν, μπορούμε να τρώμε κάτι γλυκό καθημερινά, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και το είδος.

Αν φάτε μερικά τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, δεν θα σας κάνει κακό και ταυτόχρονα θα σας χαρίσει τα αντιοξειδωτικά της. Αν, όμως, φάτε όλη τη σοκολάτα ή προτιμήσετε την γάλακτος, η επιβάρυνση και θερμιδικά και σε θέμα υγείας μεγαλώνει.

Ρόλο παίζει επίσης και η ποιότητα της διατροφής σας την υπόλοιπη ημέρα. Αν συνηθίζετε καθημερινά να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και γενικότερα φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ένα μικρό και ποιοτικό επιδόρπιο δεν θα σας βλάψει. Αν, όμως, η διατροφή σας είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά, το επιδόρπιο έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά.

Τέλος παίζει σημαντικό ρόλο και η συνολική σας υγεία ή προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε, που να απαιτούν περιορισμό των επιδορπίων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα αποφύγετε.

Tip: Αν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε να το φάτε μετά το φαγητό, όπου το σάκχαρο του αίματος ούτως ή άλλως ανεβαίνει κι όχι το απόγευμα όταν είστε νηστικοί, γιατί τότε θα προκαλέσει μια έξτρα απότομη αύξηση.