Νηστίσιμα πιάτα που λατρεύουμε

Νηστεία δεν σημαίνει μόνο ψωμί με ντομάτα. Υπάρχουν άπειρες επιλογές εκεί έξω, και ξενόφερτες και ελληνικές. Ιδού οι αγαπημένες μας.

Φαλάφελ
Ουσιαστικά είναι οι ρεβιθοκεφτέδες της Μέσης Ανατολής και μπορούν να δώσουν λίγο έθνικ άρωμα στη νηστεία. Φτιάχνονται με ρεβίθια, φάβα ή και τα δύο και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα κλασικά κεφτεδάκια. Σερβίρονται με σαλάτα, ντρέσινγκ ταχινιού, σε πίτα, με λαχανικά τουρσί και είναι ένα απόλυτα απολαυστικό πιάτο.

Χούμους
Εντάξει, δεν είναι ακριβώς πιάτο, αλλά ένα ντιπ και πάλι ανατολίτικης προέλευσης, από ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο. Όλα μαζί πολτοποιούνται και δίνουν ένα υπέροχο spread που μπορείτε να το απολαύσετε με πίτα, ψωμί, με φαλάφελ, σε σάντουιτς, με κριτσίνια κ.ο.κ.

Γίγαντες
Φεύγουμε από την Μέση Ανατολή κι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, για να απολαύσουμε τους περίφημους γίγαντες φούρνου με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά για έξτρα γεύση και νοστιμιά. Κρεμμύδι, πιπεριές, σκόρδο, καρότα, όλα ταιριάζουν με τα λαχταριστά αυτά φασόλια φούρνου. Κι αν τα απολαμβάνετε με φέτα, διαλέξτε μια φυτική για να μην χάσετε τον υπέρτατο συνδυασμό.

Γεμιστά
Μοσχοβολούν καλοκαίρι κι όσο μπελαλίδικα κι αν είναι, πάντα έχουν τη θέση τους στην ελληνική κουζίνα, με τον καθένα να διαλέγει τα αγαπημένα του, ανάμεσα σε γεμιστές με ρύζι και μυρωδικά πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια. Εννοείται ότι τα προτιμάμε ούτως ή άλλως «ορφανά», χωρίς κιμά, οπότε είναι ιδανικό πιάτο νηστείας. Κι αν δεν έχετε τον χρόνο να το ετοιμάσετε μόνοι σας, δείτε από πού μπορείτε να παραγγείλετε και γεμιστά και γίγαντες.

Χαλβάς
Το επιδόρπιο δεν μπορεί να λείπει ούτε από τη νηστεία και ο σησαμένιος χαλβάς είναι η ιδανική επιλογή. Παρασκευάζεται από 60% ταχίνι και αν είστε από αυτούς που νηστεύουν και το λάδι κάποιες ημέρες, είναι το γλυκό σας, καθώς δεν περιέχει ούτε λάδι, ούτε βούτυρο.