Η εκπληκτική θέα της Γης από την κάψουλα Orion της αποστολής Artemis 1

Δείτε εικόνες του πλανήτη μας μετά την εκτόξευση της φιλόδοξης αποστολής

Εκπληκτικές εικόνες που κατέγραψε η κάψουλα Orion της φιλόδοξης αποστολής Artemis 1 μοιράστηκε η NASA μέσω των λογαριασμών της στα social media. «Βλέπουμε τη Γη από 58.000 μίλια μακριά» έγραφε η λεζάντα ανάρτησης που περιλάμβανε δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξαν οι κάμερες του Orion.

Η αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του Artemis, του νέου μεγάλου προγράμματος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στο δορυφόρο της Γης.

Δείτε το video:

Οι επιπλοκές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η αποστολή σε διάφορες φάσεις της είναι πολλές, όμως η πρώτη χθεσινή απογείωση του γιγάντιου πυραύλου ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, είναι ήδη μεγάλη επιτυχία για τη NASA. Ο πύραυλος, που φέρει την ονομασία SLS (Space Launch System), εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη 01:47 (τοπική ώρα, 08:47 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ’ αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Σηματοδοτεί τη μεγάλη έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δύο λευκοί προωθητικοί πύραυλοι του οχήματος έπεσαν στον Ατλαντικό. Έπειτα από οκτώ λεπτά, ο κύριος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε με τη σειρά του. Περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση, μια τελευταία ώθηση του ανώτερου ορόφου έβαλε την κάψουλα Orion στο δρόμο για τη Σελήνη, στην οποία θα φθάσει σε μερικές ημέρες. Εκεί θα τεθεί σε μακρινή τροχιά για περίπου μία εβδομάδα και θα απομακρυνθεί μέχρι και 64.000 χιλιόμετρα πίσω από τη Σελήνη.

Τέλος η κάψουλα Orion θα αρχίσει την επιστροφή της προς τη Γη, θέτοντας σε δοκιμασία τη θερμική ασπίδα της, που είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Καθώς θα διασχίζει την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αντέξει μια θερμοκρασία που θα φθάσει τη μισή αυτής που επικρατεί στην επιφάνεια του ήλιου.

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.