Τι να αποφύγετε να συζητήσετε στο γιορτινό τραπέζι

Τα επίμαχα θέματα που θα βαρύνουν το κλίμα στο τραπέζι φέτος τα Χριστούγεννα

Τα γιορτινά γεύματα είναι από τις χειρότερες στιγμές για να ξεκαθαρίσετε δράματα ή να κάνετε βαθιές συζητήσεις για ευαίσθητα θέματα. Ωστόσο, το οικογενειακό τραπέζι φαίνεται να περιλαμβάνει αναπόφευκτα από πολιτικά παραληρήματα και ανάρμοστα αστεία μέχρι αδιάκριτες προσωπικές ερωτήσεις.

Κάθε χρόνο πείθουμε τους εαυτούς μας ότι θα είναι διαφορετικά. Ότι με κάποιο τρόπο το εορταστικό τραπέζι θα είναι γεμάτο χαρά, ειρήνη και φυσιολογική συζήτηση. Πώς τα πράγματα παίρνουν την κάτω βόλτα;

Όπως αποκαλύπτουν νέες έρευνες, ένας στους τρεις ενήλικες φοβάται τις αμήχανες συζητήσεις που αναπόφευκτα ξεκινούν κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συγκεντρώσεων. Η δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς δείχνει ότι η περιέργεια για τις ερωτικές σχέσεις είναι η αγαπημένη αδιάκριτη συνήθεια των συγγενών.

Ανάμεσα στις κορυφαίες ερωτήσεις που κάνουν μάτια να γουρλώνουν είναι το «πότε θα κάνετε παιδί;», «έχεις βρει ένα καλό παιδί/ μια καλή κοπέλα;» και «γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα;». Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, το 57% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι δικοί τους τούς κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις κάθε χρόνο.

Συνολικά, το ένα τέταρτο της δημοσκόπησης δεν απολαμβάνει την ψιλοκουβέντα. Γενικά το 41% αισθάνεται «αμηχανία» και «ντροπή» όταν οι συγγενείς ρωτούν για την προσωπική τους ζωή.

Οι 15 ερωτήσεις που μισούν οι άνθρωποι να απαντούν κατά τη διάρκεια των γιορτών:

 1. Έχεις πάρει βάρος;
 2. Τι συμβαίνει στην ερωτική σου ζωή;
 3. Έχεις βρει σύντροφο/φίλο/φίλη;
 4. Πότε θα κάνεις παιδί;
 5. Γιατί είσαι ακόμα ελεύθερος/η;
 6. Γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα;
 7. Πότε θα παντρευτείτε;
 8. Βλέπεις ακόμα τον πρώην σου;
 9. Πότε θα βρεις μια κανονική δουλειά;
 10. Πότε θα αγοράσεις σπίτι;
 11. Θα ήθελες να κάνεις παιδιά μια μέρα;
 12. Πότε θα γνωρίσουμε το νέο σου αγόρι/κορίτσι;
 13. Γιατί το έκανες αυτό στα μαλλιά σου;
 14. Τι συνέβη σε εκείνο το καλό άτομο με το οποίο έβγαινες;
 15. Πότε θα μετακομίσεις;

Ας παραλείψουμε αυτές τις συζητήσεις στο τραπέζι

Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι το σεξ είναι το θέμα συζήτησης που θέλουν περισσότερο να αποφύγουν αυτά τα Χριστούγεννα. Η συζήτηση για τη δική τους ερωτική ζωή (31%), η πολιτική (29%) και τα χρήματα (28%) βρίσκονται επίσης στη λίστα των θεμάτων ταμπού. Ένα άλλο 15% δεν θέλει να συζητήσει την καριέρα του με την οικογένεια και τους φίλους του.

Μετά την πανδημία, ο COVID-19 είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τουλάχιστον έναν στους πέντε. Ίσως θα ήταν καλύτερο να απομακρυνθείτε από αυτές τις κουβέντες. Σχεδόν οι μισοί τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις καταλήγουν σε καυγάδες. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις χριστουγεννιάτικες αντιπαραθέσεις;

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους πηγαίνει μια βόλτα για να ηρεμήσει, ενώ το 21% καταφεύγει στα αλκοολούχα ποτά. Όπως είναι αναμενόμενο, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα πεθερικά τους είναι τα πιο ενοχλητικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πεθερικά τους είναι χειρότερα κι από τις μητέρες τους ή τα αδέρφια τους.

Άλλες στιγμές που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων πάρτι περιλαμβάνουν το να πρέπει να προσποιηθείτε ότι σας αρέσει ένα δώρο (28%), να παρακολουθήσετε έναν οικογενειακό καυγά να ξεσπά (18%) και κάποιος να λέει ένα πραγματικά κακό αστείο (16%).