Πόσες θερμίδες έχει η βασιλόπιτα – Ποια να προτιμήσετε

Η Πρωτοχρονιά… κοντοζυγώνει και όλοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται το παραδοσιακό έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας.

Είναι, ούτως ή άλλως, η εποχή που τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, «βασιλεύουν». Τι ισχύει όμως για τη βασιλόπιτα; Έχει διαφορά αν είναι κέικ ή τσουρέκι; Και πόσες θερμίδες έχει κάθε κομμάτι;

Πόσες θερμίδες έχει η βασιλόπιτα

Σύμφωνα με τον οδηγό που συνέταξε η Μαρία Χαλκιά, για τη βασιλόπιτα φαίνεται να κερδίζει… πόντους αυτή που είναι τσουρέκι, έναντι της βασιλόπιτας κέικ.

Συγκεκριμένα:

  • Ένα μέσο κομμάτι βασιλόπιτας τύπου κέικ (100 γρ.) έχει: 350 θερμίδες, 20 γραμ. λιπαρά
  • Ένα μέσο κομμάτι βασιλόπιτας τύπου τσουρέκι (80 γρ.μ) έχει: 255 θερμίδες, 7,5 γραμ. λιπαρά

Πανετόνε, δίπλες, κορμός -Τι να προσέξετε

Ένα άλλο γλυκό, πέραν της βασιλόπιτας, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τις ημέρες πέριξ της… Πρωτοχρονιάς είναι το πανετόνε. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Μαρία Χαλκιά, ένα τυπικό κομμάτι πανετόνε 110 γραμμαρίων έχει 405 θερμίδες και 18 γραμμάρια λιπαρά.

Σε ό,τι αφορά τις δίπλες, μια δίπλα 45 γραμμαρίων έχει 170 θερμίδες και 4,5 γραμμάρια λιπαρά, ενώ ο κορμός κάστανο (100 γραμ.) έχει 370 θερμίδες και 19 γραμμάρια λιπαρά.

Η μεγάλη «μάχη»: Κουραμπιέδες vs μελομακάρονα

Η Μαρία Χαλκιά έχει παρουσιάσει στο iefimerida και ένα διατροφικό «κρας τεστ» ανάμεσα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. «Να ξεκινήσουμε από τους κουραμπιέδες. Το αγαπημένο αυτό γλυκό έχει αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, καθώς παρασκευάζεται με ζωικό βούτυρο. Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. αποδίδει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρών» λέει η Μαρία Χαλκιά.

Πιο καλή επιλογή τα μελομακάρονα

Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα, η έμπειρη διατροφολόγος επισημαίνει ότι «είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τους κουραμπιέδες γιατί στην παρασκευή τους χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και όχι βούτυρο. Το ελαιόλαδο περιέχει τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, το μέλι, τα καρύδια, η κανέλα και το πορτοκάλι που περιέχουν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκρίνοντας τη διατροφική τους αξία, σίγουρα τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή. Όσον αφορά τις θερμίδες, ένα μελομακάρονο περίπου 35 γρ. αποδίδει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρών».