Προσοχή απάτη με email επιστροφής φόρου – Το λάβαμε στο email του Μπέτσκα

Ποια είναι τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν λάβουμε το email

Δήθεν επιστροφή φόρου υπόσχεται νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».

Εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Το emai που λάβαμε στο mpetskas.com αναφέρει:

“Γεια σας,

Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι η επιστροφή φόρου σας έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να εκδοθεί. Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι δεν έχετε παράσχει κάποια μέθοδο πληρωμής για να στείλουμε την επιστροφή σε .

Σας παρακαλούμε να μας δώσετε τον προτιμώμενο τρόπο πληρωμής το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να εκδώσουμε την επιστροφή σας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ άμεσης κατάθεσης στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή επιταγής που θα ταχυδρομηθεί στη διεύθυνσή σας.

Για να ενημερώσετε τον τρόπο πληρωμής σας, κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί , μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή να ενημερώσετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση, όπως απαιτείται.”

Tα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν λάβουμε το email

1. ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

2. ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

3. Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση