Λάθη που κάνουμε και χάνουμε πολύτιμο χώρο σε μια μικρή κουζίνα

Πολλοί θα θέλαμε μια μεγάλη κουζίνα, με μεγάλο πάγκο, πολλά ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους. Δυστυχώς, η ζωή δεν μας δίνει πάντα αυτό που θέλουμε! Ωστόσο, με τις κατάλληλες ενέργειες οργάνωσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε χώρο και να κάνουμε την κουζίνα μας πιο λειτουργική.
Έχουμε εντοπίσει 6 λάθη που μπορεί να κάνετε και οδηγούν στη σπατάλη χώρου στην κουζίνα. Δείτε πώς μπορείτε να τα σταματήσετε.

Δεν χρησιμοποιείτε τον κάθετο χώρο στην κουζίνα
Ειδικά αν έχετε μικρή κουζίνα, η χρήση του κάθετου χώρου, σε συνδυασμό με διάφορα σετ οργάνωσης που θα βρείτε σε μαγαζιά με είδη κουζίνας, θα σας εξοικονομήσουν χώρο και θα κάνουν την κουζίνα σας πιο λειτουργική ενώ θα φαίνεται και πιο τακτοποιημένη. Υπάρχουν διάφορα σετ που μπορούν να εφαρμόσουν ακόμη και πάνω στους τοίχους της κουζίνας ενώ άλλα μπορούν να τοποθετηθούν στον πάγκο και να σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά τα μπαχαρικά, τις μικροσυσκευές και ό,τι άλλο τοποθετείτε στον πάγκο. Το ίδιο ισχύει και στα εσωτερικά των ντουλαπιών. Σκεφτείτε και κάθετα, όχι μόνο οριζόντια!

Τα καπάκια
Όσο παράξενο και αν φαίνεται, τα καπάκια, αν και πιάνουν λιγότερο χώρο, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στην οργάνωσή του χώρου σας. Καλό είναι τα μαζεύετε όλα μαζί σε σημεία που να μην πιάνουν περισσότερο χώρο από τον όγκο τους. Υπάρχουν και εδώ στο εμπόριο, διάφορα σετ αποθήκευσης, πχ στο πίσω μέρος της πόρτας ενός ντουλαπιού ή κρεμασμένα σε γάντζους.

Δεν στοιβάζουμε αλλά αρχειοθετούμε τα ταψιά και τις επιφάνειες κοπής
Το να στοιβάζετε φύλλα ψησίματος, φόρμες για muffin, επιφάνειες κοπής και ταψιά για κέικ το ένα πάνω στο άλλο, κάνει την κατάσταση μη λειτουργική. Και αυτό καταλαμβάνει πολύ περιττό χώρο – ειδικά όταν αρχίσουν να πέφτουν. Αντί να φτιάχνετε ένα βουνό, γυρίστε αυτά τα αντικείμενα στο πλάι και αρχειοθετήστε τα κάθετα. Η αποθήκευση αυτών των πραγμάτων σε ένα ράφι κάνει τα πάντα τακτοποιημένα και, το σημαντικότερο, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξεσκαρτάρετε τα αντικείμενα και να τα τοποθετήσετε.

Τα πίσω μέρη στην πόρτα των ντουλαπιών
Υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσετε χώρο στα ντουλάπια σας αγοράζοντας ράγες ή γάντζους που εφαρμόζουν στα πίσω μέρη στην πόρτα των ντουλαπιών. Εκεί μπορείτε να κρεμάσετε καπάκια από κατσαρόλες ή τάπερ, ακόμα και μπολ ή κούπες.

Ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη
Έχει αρκετή χωρητικότητα που δεν εκμεταλλευόμαστε δεόντως. Αν τον οργανώσετε σωστά, χωράει όλα τα καθαριστικά σας.

Ξεκαθάρισμα
Σε όλες τις κουζίνες και τα δωμάτια υπάρχει ένα ή περισσότερα ντουλάπια/ συρτάρια, όπου φυλάσσουμε άχρηστα αντικείμενα ή πράγματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην κουζίνα. Καλό είναι να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα, ώστε να εξοικονομήσετε χώρο.

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σπάνια
Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σπάνια ή μια φορά τον χρόνο. Πχ φόρμες για χριστουγεννιάτικα κέικ, παγωτομηχανή κλπ. Αυτά είτε τα τοποθετείτε κάπου βαθιά μέσα στα ντουλάπια σας, είτε μπορείτε να τα αποθηκεύσετε εκτός κουζίνας πχ σε κάποια ντουλάπα στο μπαλκόνι σας ή κάπου αλλού.