Αστεροειδής “έσκασε” πάνω από τη Μάγχη – Έγινε ορατός από Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ο αστεροειδής διαμέτρου ενός μέτρος κατευθύνεται προς το έδαφος – Τι θα γινόταν αν είχε πέσει σε κατοικημένη περιοχή

Ένας αστεροειδής… φώτισε τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Μάγχη, αφού εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης τις πρώτες πρωινές ώρες. Με μέγεθος ενός μέτρου, δημιούργησε ένα πεφταστέρι και μια «έκρηξη αέρα» που μπορούσε να δει κανείς από τη Γαλλία και το Παρίσι, μέχρι τη  νότια Αγγλία και την Ουαλία.

Ο βράχος, με την ονομασία «2023 CX1», εισήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου 3 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές στις 3 τα ξημερώματα δημιουργώντας μια μπάλα φωτιάς καθώς διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια που προσγειώθηκαν στη θάλασσα. Ήταν μόλις η έβδομη φορά που προβλέφθηκε επιτυχώς η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς, σε μια περίπτωση που, όπως δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, αποτελεί «ένδειξη της ταχείας προόδου των παγκόσμιων δυνατοτήτων ανίχνευσης αστεροειδών».

Για τους επιστήμονες, η πρόβλεψη ακίνδυνων αστεροειδών όπως ο σημερινός θεωρείται καλή πρακτική για τον εντοπισμό εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη. Ο «2023 CX1» ανακαλύφθηκε μόλις επτά ώρες πριν από την πρόσκρουση από τον Ούγγρο αστρονόμο Κρίστιαν Σαρνέτσκι στο αστεροσκοπείο Κόνκολι στα όρη Μάτρα της Ουγγαρίας. Ο ίδιο τον απεικόνισε για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής όταν βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη από 233.000 χλμ. από τη Γη και εντός της τροχιάς του φεγγαριού.

Το «2023 CX1« εισήλθε στην ατμόσφαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και ταξίδεψε ανατολικά πάνω από τις ακτές της Νορμανδίας, στη Γαλλία, κατά μήκος της Μάγχης. Καθώς αντιμετώπισε την ατμοσφαιρική αντίσταση, κάηκε ως ένας φωτεινός μετεωρίτης που μπορούσε να παρατηρηθεί από τη Βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν εισέλθει στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, ο βράχος ήταν «μικρός» περίπου 1 μέτρο σε διάμετρο, αλλά ήταν ορατός ως «μεγάλη πύρινη σφαίρα». Αν όμως είχε πέσει σε κατοικημένη γαλλική γη, ο «2023 CX1» και τα θραύσματά του θα μπορούσαν να είχαν τραυματίσει σοβαρά κάποιον.

67624121-11744137-image-a-1_1676280286689

Οι αστεροειδείς θεωρούνται ως μία από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές που θα μπορούσε να βιώσει ο πλανήτης, ειδικά επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος να τους σταματήσουμε.

Ένας αστεροειδής πλάτους άνω των 140 μέτρων θα απελευθέρωνε ένα ποσό ενέργειας τουλάχιστον 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό που απελευθερώθηκε από την πρώτη ατομική βόμβα, αν προσέκρουε στη Γη, σύμφωνα με έρευνα του Davidson Institute of Science, του εκπαιδευτικού βραχίονα του ισραηλινού Weizmann Institute of Science.

Αντοίσχοιτα, ένας που έχει πλάτος 1 χιλιόμετρο (3.280 πόδια) – παρόμοιος με τον 138971 (2001 CB21), ο οποίος πέρασε από τη Γη στις αρχές Μαρτίου – θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο αφανισμό και το τέλος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, ακόμη και οι μικρότεροι αστεροειδείς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιές – και η καθυστερημένη ανακάλυψη του 2023 CX1 δείχνει πόσο λίγο χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε για να προετοιμαστούμε.

Δείτε τα video:

https://twitter.com/i/status/1625052161242439680