Πώς να αποφύγετε το “διαζύγιο” ύπνου

Έχετε «ασυμφωνία»… ύπνων; Με αυτές τις εξειδικευμένες στρατηγικές ακόμη και οι ασύμβατοι στον ύπνο σύντροφοι μπορούν να ξεκουραστούν καλά.

Οι σχέσεις έχουν να κάνουν με συμβιβασμούς – ρωτήστε όποιον έχει βρεθεί ποτέ σε μια. Και πουθενά δεν γίνεται αυτό περισσότερο από την κρεβατοκάμαρα… Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, που παρότι αταίριαστα (στον ύπνο), προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετατοπίσουν το κιρκάδιο ρολόι τους για χάρη του συντρόφου τους.

Το να μοιράζεσαι ένα κρεβάτι, όμως, σημαίνει ότι κάποιος (ή και οι δύο) ανέχεται τον άλλο που ροχαλίζει, που κοιμάται στη μέση του κρεβατιού, τον κλέφτη σκεπασμάτων, το «πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι» ή το νυχτοπούλι.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αποφάσεις σε σχέση, αυτές που αφορούν τον ύπνο είναι καλύτερο να τις παίρνετε μαζί. Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ζευγάρι.

Κατανοήστε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του συντρόφου σας, μιλήστε για το τι λειτουργεί και τι όχι, και μην αφήνετε το άλλο άτομο να αισθάνεται υπεύθυνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε στρατηγικές που βελτιστοποιούν τον ύπνο και την ποιότητα της σχέσης.

Αν θέλετε να κοιμάστε μαζί, χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Αλλά αν οι συγκρούσεις που βασίζονται στο υπνοδωμάτιο, στερούν από κάποιον από τους δύο τον ύπνο σας και διαταράσσουν τη σχέση σας, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Ο σύντροφός μου καταλαμβάνει πολύ χώρο στο κρεβάτι

Όσο πιο μικρό είναι το κρεβάτι σας, τόσο λιγότερο προσωπικό χώρο για ύπνο παραχωρεί ο καθένας σας στον εαυτό του. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ξυπνάτε δύστροποι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Ειδικά αν έχετε παιδί που σας επισκέπτεται στη μέση της νύχτας.

Το φυσικό μέγεθος εσάς και του συντρόφου σας, καθώς και η προτίμησή σας στη θέση ύπνου, θα επηρεάσουν επίσης την επιλογή σας. Τα πολύ ψηλά άτομα, για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμούν ένα κρεβάτι με περισσότερο χώρο για τα πόδια από ένα κανονικό.

Όσοι κοιμούνται με την πλάτη ή το στομάχι τείνουν να προτιμούν λίγο περισσότερο χώρο γύρω τους, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στο πλάι.

Ο σύντροφός μου στριφογυρίζει συνέχεια

Και πάλι, ένα μεγαλύτερο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει, επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ εσάς και του σημείου από το οποίο προήλθε η κίνηση (δηλαδή, από την πλευρά του συντρόφου σας), τόσο λιγότερο πιθανό είναι να την αισθανθείτε.

Αλλά πέρα από αυτό, ορισμένα κρεβάτια προσφέρουν καλύτερη απομόνωση της κίνησης (ή αλλιώς, σταθερότητα) από άλλα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ένας σύντροφος στριφογυρίζει ή σηκώνεται για να πάει στο μπάνιο, ο άλλος είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσει.

Δοκιμάστε τα στρώματα μαζί. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο που να σας εξυπηρετεί, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενώσετε δύο διαφορετικά στρώματα με μια γέφυρα κρεβατιού, μια κατασκευή που γεμίζει το κενό μεταξύ τους.

Ο σύντροφός μου θέλει ένα σκληρό στρώμα, ενώ εμένα μου αρέσει το πιο μαλακό

Αν δεν θέλετε να συνδυάσετε δύο διπλά στρώματα, ένα κοινό συμβατικό στρώμα θα πρέπει να εξυπηρετεί τον σύντροφο που προτιμά μια πιο σκληρή αίσθηση. Ο σύντροφος που προτιμά ένα  πιο απαλό στρώμα θα μπορούσε στη συνέχεια να βρει ένα κάλυμμα στρώματος για να μαλακώσει την επιφάνεια στη δική του πλευρά.

Γιατί αυτή η λύση; Επειδή είναι πολύ δύσκολο να προσθέσετε περισσότερη σκληρότητα σε ένα μαλακό κρεβάτι.

Ο σύντροφός μου κλέβει τα σκεπάσματα

Δοκιμάστε τη δημοφιλή σκανδιναβική μέθοδο ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι εσύ και ο σύντροφός σας έχετε ξεχωριστά σκεπάσματα. Μήπως γι’ αυτό οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφή της λίστας με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο;

Η πρακτική αυτή επιτρέπει επίσης σε εσάς και το έτερό σας ήμισυ να επιλέξετε ο καθένας ό,τι αισθάνεται καλύτερα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ζεστό και βαρύ είναι το πάπλωμά σας. Αυτό λύνει και το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας.

Ο σύντροφός μου ροχαλίζει

Εάν το ροχαλητό δεν μπορεί να «σιγήσει», εξετάστε το ενδεχόμενο να το «καλύψετε» με ένα μηχάνημα λευκού θορύβου. Το υπνοδωμάτιό σας δεν χρειάζεται να είναι εντελώς ήσυχο για να κοιμάστε καλά. Το ηχοτοπίο πρέπει απλώς να μην είναι απειλητικό και μη ενοχλητικό.

Η επιλογή ευχάριστων ήχων παρόμοιων με τους δυσάρεστους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική -όπως ένας καταρράκτης για ένα βροντερό ροχαλητό ή τα κύματα του ωκεανού για το σφύριγμα.

Ο σύντροφός μου κι εγώ έχουμε διαφορετικά προγράμματα

Αυτό το ζήτημα απαιτεί ένα συνδυασμό των παραπάνω τακτικών. Δηλαδή, ωτοασπίδες ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου. Έτσι, ο ήχος του συντρόφου σας που μπαίνει ή βγαίνει από το υπνοδωμάτιο δεν θα σας ενοχλεί.

Ξεχωριστά καλύμματα και ενδεχομένως ένα στρώμα με απομόνωση κίνησης, μπορεί να διασφαλίσει ότι η μετατόπιση από το κρεβάτι είναι ελάχιστη. Εάν ο σύντροφός σας επιμένει να ανάβει τα φώτα, τότε μια μάσκα ύπνου είναι επίσης απαραίτητη.