Ραπανάκια για την όρεξη και όχι μόνο

Τα ραπανάκια δεν είναι τα πιο δημοφιλή λαχανικά, αλλά είναι ένα από τα πιο υγιεινά. Τα ραπανάκια χρησιμοποιούνται συχνά στον γαστρονομικό κόσμο και προσθέτουν ένα πικάντικο, πιπεράτο στοιχείο στα πιάτα. Τα λαχανικά περιέχουν, επίσης, μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ενώσεις, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ραπανακίων: μαύρο ραπανάκι, ραπανάκι daikon, στρογγυλό ραπανάκι κ.α.

Τα ραπανάκια μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μπορούν να γίνουν τουρσί, να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς, να ψηθούν ως μέρος ενός μείγματος λαχανικών ή να προστεθούν σε κατσαρόλες για ένα πικάντικο τραγανό αποτέλεσμα. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να φάτε ραπανάκια είναι να τα κόψετε σε φέτες και να τα φάτε σε σαλάτα.

Διατροφική αξία ραπανιού

Ο λόγος για τον οποίο τα ραπανάκια έχουν τόσο πικάντικη γεύση είναι, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα ραπανάκια έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, όπως η πικρή κολοκύθα και τα φυλλώδη χόρτα, που είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Τα ραπανάκια χρησιμοποιούνται, επίσης, για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο πονόλαιμος και οι διαταραχές της χολής.

1 φλιτζάνι ωμά ραπανάκια κομμένα σε φέτες (116 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες – 19
  • Πρωτεΐνη – 0,8 g
  • Υδατάνθρακες – 4 g
  • Φυτικές ίνες – 1,9 g
  • Λίπος – 0,1 γρ
  • Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα ραπανάκια έχουν άφθονες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα περιλαμβάνουν:

  • Φολικό οξύ: Γνωστό και ως βιταμίνη Β, συνθέτει λευκά/ερυθρά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών και είναι απαραίτητο για τη διαδικασία δημιουργίας DNA και RNA.
  • Κάλιο: Αυτό το μέταλλο ρυθμίζει και διατηρεί τα υγρά του σώματος σε ισορροπία. Υποστηρίζει, επίσης, τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και τη λειτουργία ολόκληρου του νευρικού συστήματος.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στο σχηματισμό κολλαγόνου και στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.
  • Βιταμίνη Β6: Μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως πυριδοξίνη, χρειάζεται για πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, κυρίως τον μεταβολισμό.

Οφέλη για την υγεία

Το διατροφικό προφίλ των ραπανιών είναι πολύ διαφορετικό και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, που μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στην υγεία. Από φυλλικό οξύ έως ενώσεις θείου, τα ραπανάκια στοχεύουν σε πολλές διαφορετικές πτυχές του σώματος και μπορούν να συμβάλουν θετικά σε ένα υγιές σύστημα, μέσα και έξω.

Εδώ είναι μερικοί από τους κορυφαίους τρόπους με τους οποίους τα ραπανάκια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας:

1. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το ραπανάκι περιέχει γλυκοζινολικά, τα οποία είναι ενώσεις που περιέχουν θείο και βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις γενετικές μεταλλάξεις, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην εξάλειψη των κυττάρων, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε καρκινικά κύτταρα στο μέλλον.

2. Υποστηρίζει την πέψη

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών κάθε μέρα (25 g για μια γυναίκα και 30-38 g για έναν άνδρα) μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, την παλινδρόμηση οξέος και τις πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα ραπανάκια περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών με 1,9 g ανά 116 g λαχανικών. Η κατανάλωση μιας μερίδας ραπανακίων κάθε μέρα, θα παρέχει τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε για να εξασφαλίσετε ένα πλήρως λειτουργικό πεπτικό σύστημα.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση των φύλλων των ραπανιών είχε θετικό αντίκτυπο στην πέψη. Τα ραπανάκια μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν τα γαστρικά έλκη, ενισχύοντας την επένδυση του στομάχου και προστατεύοντας άλλους ιστούς στο έντερο.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση του μύκητα Candida albicans

Η Candida albicans είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύκητες που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Είναι, επίσης, ένας από του πιο δύσκολους μύκητες για να καταπολεμηθούν. Η υπερανάπτυξη του Candida albicans μπορεί να προκαλέσει κολπικές λοιμώξεις και στοματικές λοιμώξεις. Το ραπανάκι περιέχει μια αντιμυκητιακή ένωση, το RsAFP2, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των στελεχών των βακτηρίων Candida.

4. Προλαμβάνει τον διαβήτη

Εάν έχετε προδιαβήτη ή έχετε προβλήματα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση ραπανακίων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αυτό το λαχανικό περιέχει αντιδιαβητικές ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσουν την πρόσληψη γλυκόζης και να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα ραπανάκια βελτιώνουν άμεσα την απόκριση στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη, που εμπλέκεται στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα ραπανάκια περιέχουν ενώσεις, που ρυθμίζουν την αδιπονεκτίνη και άλλες ορμόνες, που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της ομοιόστασης της γλυκόζης.

5. Βελτιώνει το δέρμα

Το ραπανάκι δεν είναι εξαιρετικά ενυδατικό, αλλά περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, μια βιταμίνη που είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευεργετική για το δέρμα. Η βιταμίνη C βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος βοηθώντας στο σχηματισμό κολλαγόνου, ενός θρεπτικού συστατικού που συνθέτει τη δομή του δέρματος, των οστών και άλλων συνδετικών ιστών. Επιπλέον, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και παρέχει ώθηση στην προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το φυλλικό οξύ στα ραπανάκια μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες και η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει το στρες, που αποτρέπει τα ξεσπάσματα και την πρόωρη γήρανση.