Εάν αισθάνεστε ότι η ψυχική σας υγεία δεν είναι στα καλύτερά της, ίσως να είναι καλύτερο να αποφύγετε το scroll στο TikTok.
Εάν η διάθεσή σας είναι ήδη «πεσμένη», ίσως να είναι καλύτερο να αποφύγετε το TikTok, προειδοποιούν επιστήμονες υπολογιστών. Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο αλγόριθμός τους μπορεί να επιδεινώσουν δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική σας υγεία.
Κατά την διάρκεια συνεντεύξεων με χρήστες του TikTok, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη κοινωνική πλατφόρμα ήταν δημοφιλής επειδή έδινε την αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα και το αίσθημα αυτοανακάλυψης που οι χρήστες δεν ένιωθαν σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας της έκθεσης σε περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των χρηστών.
Η ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στο Συνέδριο του Association for Computing Machinery (ACM) για τους ανθρώπινους παράγοντες στα υπολογιστικά συστήματα.
Πότε γίνεται επιβλαβές το TikTok;
«Το TikTok είναι μια παρεξηγημένη εφαρμογή» λέει ο δρ Stevie Chancellor, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης & Μηχανικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Όσοι δεν το χρησιμοποιούν έχουν την τάση να σκέφτονται ότι είναι μια πλατφόρμα με αστεία ή χορευτικά βίντεο ή το μέρος που πολλοί διαπιστώνουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η έρευνά μας δείχνει ότι το TikTok βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν πληροφορίες για την κοινότητα και την ψυχική υγεία.
Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να προσέχουν τον αλγόριθμο, πώς λειτουργεί και πότε το σύστημα τους παρέχει πληροφορίες που είναι επιβλαβείς για την ευημερία τους».
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του TikTok είναι ότι αποτελεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη περιεχομένου ψυχικής υγείας.
Όταν η πληροφορία βλάπτει…
Αυτό βοηθά τα άτομα που στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βρουν πληροφορίες από άτομα που έχουν αντιμετωπίσει ή βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.
«Πολλοί από τους συμμετέχοντες μας μίλησαν για το πόσο χρήσιμες ήταν αυτές οι πληροφορίες ψυχικής υγείας.
Αλλά κάποια στιγμή, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος, θα συνεχίσει να σας εμφανίζει όλο και πιο συχνά πληροφορίες για το ίδιο θέμα» προσθέτει η Ashlee Milton, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Και τότε είναι που μπορεί να μετατραπεί από βοηθητικό σε οδυνηρό και επιβλαβές» συμπληρώνει.
Όταν οι χρήστες εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες αρνητικού περιεχομένου, δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αλλάξουν τον αλγόριθμο. Υπάρχει διαθέσιμο ένα κουμπί «Δεν ενδιαφέρομαι», αλλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη ισχυρίζονται ότι δεν αλλάζει πολύ το περιεχόμενο στις ροές τους.
Ενώ οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι το TikTok μπορεί να ευθύνεται για την «πεσμένη» διάθεση ή άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας, συμβουλεύουν να έχετε κατά νου την ψυχική σας κατάσταση όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή.