Oι αλλαγές για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου – Αναλυτικός οδηγός

Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές 2023 με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα και όλα τα κόμματα.

Σε αντίθεση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, οι δεύτερες εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές καθώς θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που θα εγκρίνει εκ νέου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας και με λίστα, δηλαδή χωρίς σταυρούς προτίμησης.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες ενώ οι πολίτες δεν θα μπορούν να σταυρώσουν κάποιον υποψήφιο.

Επομένως την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στο παραβάν προκειμένου να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.

Στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Σε περίπτωση που τα κόμματα που παραμένουν εκτός στις επόμενες εκλογές έχουν συνολικό ποσοστό 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί μόλις το 37,5% των ψήφων για να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Για κάθε μονάδα αύξησης του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% η απαιτούμενη ποσότητα ψήφων για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο “ψηφοδέλτιο Επικρατείας”.

Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • το βιβλιάριο όλων των Ταμείων