Το ψήφισμα των Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, με σχεδόν καθολική συμμετοχή. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο αλλά και οι δηλώσεις του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ξανθόπουλου, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ως γονείς και κηδεμόνες εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε όλα όσα διαδραματίζονται πίσω από τις πλάτες μας. Θα περιμέναμε από τον κάθε αρμόδιο να μας είχε καλέσει και να μας είχε ενημερώσει για τις προθέσεις και εισηγήσεις του, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε στις φήμες γιατί με αυτές ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο είναι το μεγαλύτερο στον αστικό ιστό της πόλης με 89 παιδιά παρά τις όποιες ύπουλες προσπάθειες άμεσης ή έμμεσης υποβάθμισής του. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ξανθόπουλος έκλεισε το 4ο Νηπιαγωγείο με τη δικαιολογία ότι συστεγάζεται με Δημοτικό, άραγε σήμερα δεν υπάρχει συστέγαση; Και παρά τις συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες φήμες για το κλείσιμο του. Κόντρα σε κάθε επιβουλή παραμένει το μεγαλύτερο.

Σαν γονείς ξεκινάμε από σήμερα τον σχολικό μας προγραμματισμό όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά για όλα τα μαθητικά χρόνια των παιδιών μας. Δηλώνουμε πως τέτοιου είδους τοποθετήσεις θα μας βρούνε συνολικά απέναντι. Κανείς δεν μπορεί να εμπαίζει τους γονείς αλλά και τα παιδιά για να εξυπηρετήσει σκοπούς πέρα από τους εκπαιδευτικούς.

Ζητούμε από το σύνολο των Αρχών της πόλης αλλά και από τους επίδοξους άρχοντες, να τοποθετηθούν επίσημα και χωρίς περιστροφές.

Καλούμε το Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη, τη Βουλευτή και τους πολιτευτές, τους υποψηφίους Δημάρχους να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν έναντι του αιτήματός μας, το σχολείο να παραμείνει ανοιχτό, ζωντανό και χώρος που θα προωθεί τη γνώση στα παιδιά μας. Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα αν είναι δίπλα μας στο δίκαιο αγώνα μας ή όχι.

Καλούμε το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Διευθύντρια, να τοποθετηθούν σε άμεσο χρόνο για τις προθέσεις τους μια και για πάντα και όχι μόνο για την επόμενη χρονιά. Καλούμε τον κ. Ξανθόπουλο να επαναφέρει το 4ο Νηπιαγωγείο στο φυσικό του χώρου αφού η αιτία απομάκρυνσης του καταστρατηγείται στο νέο κτίριο στην πράξη.

Δεσμευόμαστε σαν γονείς και κηδεμόνες και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, έναντι οποιουδήποτε τρίτου.

Το σχολείο είναι το πιο ζωντανό κύτταρο μιας κοινωνίας κι έτσι πρέπει να παραμείνει, όχι μόνο για το 4ο Δημοτικό αλλά και για κάθε άλλο σχολείο.