Δυσαρεστημένοι τουρίστες από το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Άποψη επισκεπτών για το Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς…. Σωστή ή λάθος;

Την Κυριακή 28 Μαΐου, επισκεφθήκαμε σε εκδρομή του Σωματείου φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τη πανέμορφη ανοιξιάτικη Καστοριά. Ξεναγηθήκαμε στο Βυζαντινό μουσείο της πόλης στο οποίο φυλάσσονται μερικά πραγματικά αριστουργήματα της Βυζαντινής τέχνης.

Παρότι η επανέκθεση είναι με καλό εποπτικό υλικό και φωτισμό, υπάρχουν πολλά θέματα που του στερούν την επισκεψιμότητα που του αξίζει. Είναι χτισμένο σε πολύ δύσβατο σημείο της πόλης. Λεωφορείο δεν μπορεί να προσεγγίσει όχι μπροστά, αλλά ούτε κοντά. Μας μετέφερε σε δόσεις πάνω στο ψηλότερο σημείο της πόλης, κατόπιν συνεννόησης, βαν του Δήμου Καστοριάς! Επίσης τα εκθέματα είναι ασφυκτικά κοντά το ένα στο άλλο. Ούτε μπορείς να αντιληφθείς τη μοναδικότητα, ούτε καν να τα δεις καλά. Οι εικόνες ελεύθερες στο χώρο χωρίς καμία προστασία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και από τυχαία αγγίγματα ή τσάντες, πανωφόρια κλπ. Χωρίς προστασία, με αποτέλεσμα και οι φύλακες να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για να μη γίνει καμία ζημιά.

Μπροστά μου κάποιος σκόνταψε (σε μια προθήκη του μουσείου) και ασυναίσθητα στηρίχτηκε σε μια εικόνα του 16ου αιώνα για να μην πέσει!!! Παρότι η ξενάγηση έγινε σε δόσεις για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, πάλι ο χώρος είναι απελπιστικά μικρός. Επίσης, όπως μάθαμε, οι αποθήκες είναι γεμάτες αριστουργήματα που δεν χωράνε να εκτεθούν και στο μουσείο δεν υπάρχει ούτε αναψυκτήριο, ούτε καν ένας αυτόματος πωλητής, να πιεις ένα νερό μετά από τόσο σκαρφάλωμα! Κρίμα μεγάλο και άσχημη εντύπωση.