Σήμερα η εκπομπή του Ευτύχη Μπλέτσα στον Γράμμο από τη μεριά της Καστοριάς

Happy Traveller στον Γράμμο

Αυτή την εβδομάδα θα εξερευνήσουμε το Γράμμο από τη μεριά της Καστοριάς. Ξεκινάμε από τα σημεία που ενώνονται τέσσερις νομοί της Ελλάδας. Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης και Καστοριάς. Πηγαίνουμε στο Επταχώρι που θα δούμε έναν παλιό νερόμυλο και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι Μετά θα οδηγήσουμε σε έναν από τους πιο όμορφους ορεινούς δρόμους στην Ελλάδα για να φτάσουμε στη Νέα Κοτύλη, όπου βρίσκεται ο ξενώνας που θα μείνουμε στα 1450 μέτρα.

Το επόμενο πρωί θα περάσουμε από το χωριό Πεύκο και θα ανηφορήσουμε προς ένα από τα πιο ορεινά ακριτικά χωριά της χώρας μας, το χωριό Γράμμος. Γνωστό και ως Γράμμουστα!. Από εκεί θα ξεκινήσουμε τη διαδρομή στο βουνό για να φτάσουμε στην ψηλότερη λίμνη της Ελλάδας, την αλπική δρακόλιμνη Γκιστόβα. Αφού ξαποστάσουμε λιγάκι, θα συνεχίσουμε την πεζοπορία για την κορυφή του Γράμμου, το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος. Αφού κατακτήσουμε την κορυφή Τσούκα Πέτσικ στα 2.520 μέτρα και απολαύσουμε την υπέρτατη θέα, θα κατηφορίσουμε πάλι για το χωριό, για να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να γυρίσουμε στον ξενώνα μας.

Επιστρέφοντας στη Νέα Κοτύλη από άλλο δρόμο, θα περάσουμε από το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης αλλά και τον εντυπωσιακότατο γκρεμό του χάρου με τα κάθετα λευκά βράχια που κόβουν την ανάσα.

Θα κάνουμε επίσης μια βόλτα στο κέντρο της Νέας Κοτύλης και στη συνέχεια θα κατέβουμε στο Νεστόριο για μια βουτιά στα δροσερά νερά του ποταμού Αλιάκμονα. Τέλος, θα κλείσουμε την εκδρομή μας με ένα πικ νικ στην κορυφή του λόφου πάνω από το Νεστόριο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος.

Αυτό το Σάββατο 3/6/23 στις 17.45 στον ΣΚΑΙ

Happy Traveller
Ταξιδιωτική εκπομπή από αληθινούς ταξιδιώτες

May be an image of 2 people and mountainMay be an image of 1 person and mountainMay be an image of mountain and craterMay be an image of 1 person and mountain