Πώς να μην έχεις νεύρα όταν οδηγείς

Νιώθεις τα νεύρα σου τσατάλια κάθε φορά που οδηγείς; Σε καταλαβαίνουμε, όμως θα πρέπει να ηρεμήσεις λίγο. Δες πώς.

Η επιθετική οδήγηση δεν κάνει σε κανέναν καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στον ψυχισμό σου, και σίγουρα δεν είναι ωφέλιμη για το… κοινό οδηγικό καλό των ήδη ταλαιπωρημένων και γεμάτων θυμό αθηναϊκών δρόμων.

Πώς θα προλάβεις τον θυμό σου πίσω από το τιμόνι;

Προγραμμάτισε τον χρόνο σου

Πριν μπεις πίσω από το τιμόνι, φτιάξε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη διαδρομή σου. Αν πρέπει να είσαι κάπου μια συγκεκριμένη ώρα, φρόντισε να έχεις υπολογίσει αρχικά την κίνηση ή τις πιθανές καθυστερήσεις από έργα στους δρόμους, βάζοντας τη διαδρομή σου στο Google Maps ή μπαίνοντας στην ειδησεογραφία για να δεις ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί. Γνωρίζοντας από πριν τι πρόκειται να συναντήσεις στον δρόμο θα έχεις λιγότερο άγχος και λιγότερα νεύρα από το να σου έρθει κατακέφαλα ένα μποτιλιάρισμα από το πουθενά.

Μην οδηγείς έχοντας ήδη νεύρα

Ζόρικη μέρα στη δουλειά; Αϋπνίες; Τσακωμός με φίλο ή σύντροφο; Ίσως να μην βρίσκεσαι και στην καλύτερη φάση για να μπεις πίσω από το τιμόνι και να δοκιμάσεις τα νεύρα σου. Αν πάλι δεν γίνεται να αναβάλεις κάποια διαδρομή για όταν είσαι πιο ήρεμος, πάρε τα Μέσα ή κάλεσε ένα ταξί ή κάποιον φίλο να σε πάει.

Βάλε την κατάλληλη μουσική

Ίσως η death metal να μην είναι καλή ιδέα όταν οδηγείς και έχεις κολλήσει στην κίνηση. Ιδανικά, φτιάξε μια λίστα με τραγούδια που σε ηρεμούν, ή σε κάνουν να νιώθεις ευδιάθετος. Αν έχεις Spotify κάνε αναζήτηση με όρους όπως “happy mood” ή  “good vibes”.

Μπες στη θέση των άλλων

Πριν αρχίσεις να φορτώνεις με τους άλλους οδηγούς, δοκίμασε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση τους. Το πιθανότερο είναι ότι κι εσύ έχεις αργήσει να ξεκινήσεις στο πράσινο για λίγα δευτερόλεπτα ή έχεις ξεχάσει να βγάλεις φλας πριν από την αλλαγή λωρίδας. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου πως κανείς (οδηγός) δεν είναι τέλειος, πιθανώς να σε κάνει να προλάβεις τυχόν ξεσπάσματα οργής.

Πες και κανένα συγγνώμη

Καλό είναι να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις κάτι λάθος. Μπορεί να πέρασες με στοπ, ή να μην παραχώρησες προτεραιότητα από δεξιά, ή οτιδήποτε. Ένα φιλικό νεύμα και ένα χαμόγελο μπορούν να κάνουν θαύματα και να σε γλιτώσουν από καταστάσεις έντασης.

Και μη δίνεις σημασία

Μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον επιθετικό οδηγό, ο οποίος θα ξεσπάσει τον θυμό του πάνω σου. Απόφυγε να εμπλακείς και αν το κάνεις κάν’το με τρόπο που δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση στην ένταση.