Σούπερ συνταγές για ακαταμάχητα γλυκά με φράουλες

Τώρα που οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους, τώρα που χόρτασες να τις τρως σκέτες, τώρα είναι η ώρα να τις κάνουμε τέσσερα φανταστικά γλυκά.

Αν είσαι λίγο σαν κι εμάς, τις πρώτες εβδομάδες που βρίσκεις φρέσκες, λαχταριστές φράουλες στους πάγκους των μανάβικων, ούτε που σου περνά από το μυαλό να τις κάνεις οτιδήποτε άλλο πέρα από το να τις καταβροχθίσεις όπως ακριβώς έχουν –άντε, με λίγη ζάχαρη στο τσακίρ κέφι. Τις συνταγές αρχίζεις να τις αναζητάς όταν περάσει ο πρώτος καιρός, κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια μικρή αλληγορία για τον έρωτα. Αλλά δεν έχουμε χρόνο να την αναλύσουμε, έχουμε γλυκά με φράουλες να φτιάξουμε.

Cheesecake με φράουλες

Υλικά:
Για το μπισκότο: 150 γραμ. μπισκότα digestive (αλεσμένα σε τρίμματα), 2 κ.σ. γεμάτες λιωμένο βούτυρο, λίγο ξύσμα λάιμ, 6 κ.σ. χυμό φράουλας
Για τη γέμιση: 1 κιλό φράουλες, 100 γρ. ζάχαρη, χυμό από μισό λάιμ, 2 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. κορν φλαόυρ (διαλυμένο σε λίγο νερό)
Για την κρέμα τυριού: 2 φύλλα ζελατίνα, 1 κ.γλ. χυμό λάιμ, 2 κ.γλ. νερό, 400 γραμ. τυρί κρέμα, 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.γλ υγρή βανίλια
Για το σερβίρισμα: φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά για το μπισκότο. Τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση. Κρατάμε τα 2/3 από τις φράουλες χωριστά για το εύκολο τσιζκεικ. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1/3 από τις φράουλες και προσθέτουμε το χυμό, το κορν φλαουρ, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να δέσει η σάλτσα. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τις υπόλοιπες φράουλες. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τις φράουλες να κρυώσουν.

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 5΄σε κρύο νερό να φουσκώσει. Ζεσταίνουμε το νερό με το χυμό. Στύβουμε τη ζελατίνη και τη διαλύουμε στο καυτό νερό. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το ζαχαρούχο γάλα σε μίξερ χειρός μεσαίας ταχύτητας, να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γιαούρτι. Τέλος, ρίχνουμε τη λιωμένη ζελατίνη και τη βανίλια ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού.

Σε ένα διάφανο μπολ, στενό και ψηλό, κάνουμε στρώση το μπισκότο, μετά βάζουμε την κρέμα τυριού και τέλος κάνουμε στρώση τη φράουλα. Παγώνουμε για μερικές ώρες. Γαρνίρουμε το cheesecake με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρπαρίγου

Σοκολατένιο γιαουρτογλυκό ψυγείου με φράουλες

Υλικά:
250 γρ. σοκολατένια μπισκότα, 100 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο, 500 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια, 400 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες, 400 γρ. γιαούρτι πλήρες, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 500 γρ. φρέσκες φράουλες σε φέτες, 50 γρ. τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη στρώση μπισκότου. Θρυμματίζουμε πολύ ψιλά τα μπισκότα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί τριφτό μείγμα. Πιέζουμε το μισό μείγμα να εφαρμόσει σε γυάλινο σκεύος ψυγείου.

Ετοιμάζουμε την σοκολατένια κρέμα. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (βάζουμε το μπολ πάνω από κατσαρόλα με λίγο νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπά το μπολ στο νερό). Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι Κλασικό μαζί με το φρέσκο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα, μέχρι να έχουμε λεία, σοκολατένια κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα την μισή κρέμα πάνω στην στρώση μπισκότου. Τοποθετούμε το σκεύος ακάλυπτο στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς. Από πάνω απλώνουμε τις μισές φράουλες, σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μπισκότο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το σερβίρουμε. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, βάζουμε τις υπόλοιπες φράουλες στην επιφάνειά του και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Ατομικές πάβλοβες με φράουλα

Υλικά:
150 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου, 1 πρέζα αλάτι, 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2 βανιλίνες, 150 γρ. άχνη ζάχαρη
Για τη σύνθεση: 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα, 250 γρ. σαντιγί, 100 γρ. φράουλες
Για το σερβίρισμα: 80 γρ. μαρμελάδα φράουλα, δυόσμο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, αλάτι και το 1/5 από την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα βάζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη σε δόσεις για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τη βανιλίνη, την άχνη και χτυπάμε για 2- δευτερόλεπτα. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη. Απλώνουμε ελάχιστη μαρέγκα σε ένα ταψί και τοποθετούμε από πάνω λαδόκολλα για να κολλήσει. Σχεδιάζουμε 4 ατομικές πάβλοβες στις λαδόκολλες και ψήνουμε για 1 ½ -2 ώρες. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μοιράζουμε τη μαρμελάδα στις πάβλοβες, τη σαντιγί και τις φράουλες. Αν περισσέψει κάποια μαρέγκα μπορούμε να τη σπάσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα.
Σερβίρουμε με τη σπασμένη μαρέγκα, την υπόλοιπη μαρμελάδα φράουλα και δυόσμο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πανακότα με μαριναρισμένες φράουλες

Υλικά:
2 κ.σ. νερό, 1 ½ κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη, 1 φλ. + 1 φλ. κρέμα γάλακτος (σε 2 δόσεις), 1 ¼ φλ. Γιαούρτι, ½ φλ. Ζάχαρη, 1 λουβί φρέσκιας βανίλιας, 2 φλ. φράουλες ψιλοκομμένες, 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι, 1 κ.σ. ζάχαρη, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 2 κ.σ. νερό, προσθέτουμε τη ζελατίνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε 1 φλ. κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το 1/2 φλ. ζάχαρη. Σκίζουμε το λουβί βανίλιας στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε μαζί με το άδειο λουβί στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να σιγοβράζει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το άδειο λουβί της βανίλιας. Προσθέτουμε τη ζελατίνη στο ζεστό μείγμα κρέμας και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Ρίχνουμε το μίγμα ζεστής κρέμας-ζελατίνης στο μπολ με το μίγμα κρέμας- γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χωρίζουμε το μίγμα σε ποτήρια σερβιρίσματος, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή ακόμη και για ολόκληρο το βράδυ. Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε σε ένα μπολ τις φράουλες, το βαλσαμικό ξύδι, την 1 κ.σ ζάχαρη, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Γαρνίρουμε με τις μαριναρισμένες φράουλες και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου