Όπου ακούς πολλά κεράσια… δοκίμασε αυτές τις συνταγές

Διανύουμε τη χρυσή εποχή των κερασιών κι όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν πρέπει να περάσει έτσι. Τουναντίον, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όλες τις ζαχαροπλαστικές μας γνώσεις και να ετοιμάσουμε τις κατάλληλες συνταγές για να το γιορτάσουμε με το κατάλληλο τρόπο κι όχι μόνο βάζοντας ένα  κερασάκι στην τούρτα. Αν δυσκολεύεσαι κάπως, έχουμε να σου πούμε ότι αν χρειαστεί θα βάλουμε εμείς τις συνταγές βρε αδερφέ και βάλε του λόγου σου τα κεράσια.

Κλαφουτί με κεράσια

Υλικά:

Για το γλυκό: 100 γρ. βούτυρο (μισό για άλειμμα της φόρμας και το άλλο μισό κομμένο σε μικρά κομματάκια), 350 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια (καθαρό βάρος)

Για τη ζύμη: 2 αυγά, 100 γρ. αλεύρι, 80 γρ. βούτυρο λιωμένο, 60 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. γάλα φρέσκο, 1 βανίλια, 2 σταγόνες πικραμύγδαλο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη ζύμη χτυπώντας σε ένα μπολ τα αυγά και το αλεύρι με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με το σύρμα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Από τα 100 γρ. βούτυρο χρησιμοποιούμε το μισό για να αλείψουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. Στη βάση του βάζουμε τα κεράσια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της ζύμης. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και σκορπίζουμε επάνω από το μείγμα το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά επιπλέον. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και αν είναι έτοιμο αφαιρούμε το ταψάκι από τον φούρνο. Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό σκορπίζοντας από πάνω λίγη ζάχαρη επιπλέον.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Υλικά: 1 κιλό κεράσια (κατά προτίμηση πετροκέρασα) καθαρισμένα,1 κιλό ζάχαρη,1/2 φλ. νερό, χυμό από 1 μικρό λεμόνι, 1 βανίλια,2 κ.σ. ασβέστη (σβησμένο) προαιρετικά, 2 lt νερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε κεράσι γλυκό του κουταλιού, διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Χρησιμοποιούμε γάντια στο καθάρισμα γιατί βάφουν το δέρμα. Διαλύουμε τον ασβέστη σε 2 λίτρα νερό μέχρι να ασπρίσει καλά το νερό.

Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια ή τα πετροκέρασα και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε τα κεράσια να γίνουν τραγανά. Αν δεν βρείτε ασβέστη βάλτε τα κεράσια σε μπολ με νερό και 2-3 λεμόνια κομμένα και στυμμένα (και τις λεμονόκουπες).

Αφού περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια πάνω από μια κατσαρόλα ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς τους. Είναι προτιμότερο να βγάλουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη της φουρκέτας για να μη λιώσουν. Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1/2 φλ. νερό και φυλάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις. Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να κατεβάσουν τα κεράσια τους χυμούς τους. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και τη ζάχαρη το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε.

Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως, καλυμμένο με μια πετσέτα και όχι με καπάκι. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10΄-15΄ για να δέσει.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αφού αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Κορμός παγωτού με κεράσια

Υλικά: 80 γρ. αμύγδαλα, λευκά, 400 γρ. ρικότα, 230 γρ. μέλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 550 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 100 γρ. κουβερτούρα 65%, 100 γρ. σμέουρα (raspberries), φρέσκα, 150 γρ. κεράσια, φρέσκα, κομμένα στη μέση χωρίς κουκούτσι, φύλλα μέντας, για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σπάμε τα αμύγδαλα σε ακανόνιστα κομμάτια και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα αμύγδαλα να κρυώσουν. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τη ρικότα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τη ρικότα και το μέλι. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα , το εκχύλισμα βανίλιας και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τα σμέουρα, τα κεράσια και ανακατεύουμε με τησπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Καλύπτουμε τα τοιχώματα και τον πάτο μιας φόρμας 10×22 εκ. με μεμβράνη. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και καλύπτουμε την επιφάνεια του με μεμβράνη. Βάζουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει το παγωτό. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες. Διακοσμούμε με φύλλα μέντας και σερβίρουμε.

Κέικ με τυρί κρέμα και κεράσια

Υλικά: 180 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη, 150 γρ. τυρί κρέμα, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, 1 1/4 φλ. ζάχαρη, 3 μέτρια αυγά, 1 2/3 φλ. αλεύρι, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμς μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση. Ανακατεύουμς το αλεύρι με το μπέικιν και το κρατάμε κατά μέρος.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα και το ξύσμα λεμονιού, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε να αναμιχθούν.

Κατεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμεκουταλιά – κουταλιά το αλεύρι. Σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε τα κερασάκια (τα κόβετε πριν στη μέση). Ανακατεύουμε και αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 50 – 55 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.