Ποια βότανα και μπαχαρικά ταιριάζουν στο εορταστικό τραπέζι

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ, η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και τα εορταστικά τραπέζια δεν έχουν σταματημό. Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς που ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικο γεύμα, δείτε ποια βότανα και μπαχαρικά θα το απογειώσουν και σε γεύση και σε οφέλη.

Κανέλα
Ίσως είναι η πρωταγωνίστρια των μπαχαρικών των γιορτών, αφού τη βρίσκουμε παντού, ακόμη και ως… στολίδι. Η κανέλα είναι πολύ βοηθητική αυτές τις ημέρες, καθώς ανακουφίζει τη δυσπεψία και τη ναυτία που μπορεί να έχετε από την υπερφαγία, και εκτός από το να την προσθέσετε στις κόκκινες σάλτσες σας, τον καφέ και τα γλυκά σας, μπορείτε να την προσθέσετε στο τσάι μετά το φαγητό. Τα μήλα με μέλι και κανέλα αποτελούν, επίσης, μια παραδοσιακή, υγιεινή συνταγή για επιδόρπιο, που ποτέ δεν χάνει.

Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο αποτελεί ουσιαστικά αποξηραμένο βλαστό του φυτού και μπορεί να καταπολεμήσει τηδυσοσμία αν το μασήσετε. Μπορείτε επίσης να το καρφώσετε σε ένα πορτοκάλι ή στο κρέας και να το χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικό, ενώ στο τραπέζι σας ταιριάζει πολύ σε μπισκοτάκια, κουλουράκια, ζεστό κρασί, σε μηλόπιτα, όπως και στα μελομακάρονα, σε μορφή σκόνης.

Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο είναι άλλο ένα είναι άλλο ένα εορταστικό μπαχαρικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πίτες και κέικ, ενώ ταυτόχρονα είναι άκρως ευεργετικό για την πέψη. Για να σας κάνει καλό στο στομάχι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο σε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ, αρκεί να το χρησιμοποιήσετε σε μικρές δόσεις, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικό. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με πασπαλισμένο μοσχοκάρυδο μπορεί επίσης να σας χαλαρώσει πριν τον ύπνο, αυτές τις ημέρες που μπορεί να είστε σε υπερδιέγερση, ενώ στις κόκκινες σάλτσες, τη σούπα και τον κιμά σας θα δώσει αυτό το νοσταλγικό άρωμα της γιαγιάς.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ, ή αλλιώς η πιπερόριζα, προσθέτει μια «ζεστασιά» και έξτρα καυτερό ενδιαφέρον σε μια ποικιλία τροφών, ενώ έχει πολλές θεραπευτικές χρήσεις. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη φλεγμονή, ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση, τη ναυτία, τα αέρια, τις κρυάδες και ταιριάζει πολύ σε σούπες, στο σολομό, στη σαλάτα και τα κέικ σας. Μπορείτε, επίσης, να προσφέρετε τσάι τζίντζερ στους καλεσμένους σας, προσθέτοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι ένα λαχταριστό μαγειρικό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά σε ψητά, σούπες και ζωμούς, ενώ ταιριάζει ιδανικά στο ψητό κοτόπουλο και το χοιρινό των Χριστουγέννων. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και συμβάλλει στην αναζωογόνηση των μαλλιών και του δέρματος, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και δρώντας ως ήπιο διουρητικό. Ακόμη, όμως, κι αν δεν το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό σας, ένα μικρό κλωνάρι δεντρολίβανου, μπορεί να προσθέσει στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας.

Φασκόμηλο
Τα φασκόμηλο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και βοηθητικό στη μείωση ερεθισμών του στομάχου και του εντέρου. Κάνει, επίσης, πολύ καλό στην ενίσχυση της μνήμης και είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον πονόλαιμο. Μπορείτε να το προσθέσετε στο άλειμμα βουτύρου που θα βάλετε στη γαλοπούλα σας, στα κρεατικά σας, στα ζυμαρικά κ.ο.κ.

clickatlife.gr