Φανταστικές συνταγές με ροδάκινα

Γλυκές και αλμυρές, κλασικές και απροσδόκητες, τέσσερις λαχταριστές συνταγές για να τιμήσεις τα ροδάκινα όπως τους αξίζει.

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο για να τρώγεται σκέτο στην παραλία. Πρωταγωνιστεί και σε υπέροχες γλυκές και αλμυρές συνταγές, όπως οι παρακάτω.

Κοτόπουλο στον φούρνο με ροδάκινα, φέτα και δενδρολίβανο

Υλικά:
4-6 μπουτάκια κοτόπουλου, 4 ροδάκινα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 60 ml ελαιόλαδο, 2 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο ξύδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο, 150 γρ. φέτα, σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:

Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε διάσπαρτα μέσα στο σκεύος. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τα ροδάκινα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Με το μείγμα περιχύνουμε το περιεχόμενο του σκεύους και ανακατεύουμε απαλά, να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μερικά φυλλαράκια απ’ το δενδρολίβανο και τοποθετούμε τα κλωναράκια από πάνω.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στις αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος απ’ τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και η φέτα. Βγάζουμε απ’ τον φούρνο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό, μαζί με πράσινη σαλάτα ή πιλάφι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Σαλάτα με ροδάκινα ψητά

Υλικά:
3 ροδάκινα, 100 γρ. ρόκα τρυφερή, 20 γρ. φουντούκια, 20 γρ. καρύδια, 20 γρ. κολοκυθόσπορο, 50 γρ. μπλε τυρί, 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού, 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι, λίγο ανθό αλατιού, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση:
Διάλεξτε ώριμα και σφιχτά φρούτα. Μην αφαιρέσετε την φλούδα τους. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φρέσκα ροδάκινα. Τα κόβουμε σε τέταρτα. Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά να κάψει. Αλατίζουμε ελαφρά και τρίβουμε λίγο πιπέρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο. Για λίγα λεπτά μέχρι να κάνουν σχαριές στην σάρκα τους. Βάζουμε τα ψητά ροδάκινα στο μπολ με τη σαλάτα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι και το βαλσαμικό ξίδι, τον ανθό αλατιού, την κρέμα βαλσαμικού σύκο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα ροδάκινα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και χωρίς λιπαρή ουσία βάζουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς, τα φουντούκια, τον κολοκυθόσπορο και τα καρύδια να ζεσταθούν για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε την ρόκα σε μια ανοιχτή πιατέλα. Βάζουμε το μπλε τυρί στη σαλάτα. Τοποθετούμε τα ψητά ροδάκινα ολόγυρα στην σαλάτα και γαρνίρουμε με λίγη κρέμα βαλσαμικού.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Χοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι

Υλικά:
500 γρ. χοιρινό ψαχνό χωρίς πάχος, 4-5 σφιχτά ροδάκινα (ανάλογα το μέγεθος) ή και νεκταρίνια μαζί, 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.γλ. μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 κ.σ. μέλι, 3 κ.σ. ξύδι, 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 συσκευασία χαλούμι, 1 ποτήρι κρασιού λάδι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Κρατάμε ένα. Τα στρώνουμε σε πυρέξ το ένα κοντά στο άλλο και τα πασπαλίζουμε με τη μισή μαντζουράνα, λίγο αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Τα περιχύνουμε με το μέλι το ξύδι και τρεις κουταλιές από το λάδι. Τοποθετούμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια (σαν φουντούκια). Πολτοποιούμε στο μούλτι το ροδάκινο που κρατήσαμε να γίνει πουρές. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 10 -12 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαντζουράνα, λίγο μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και τον πουρέ του ροδάκινου.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και βράζουμε ακόμη λίγο μέχρι να μην υπάρχουν περιττά υγρά.

Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα ψημένα ροδάκινα και πασπαλίζουμε από πάνω το τριμμένο χαλούμι. Τρίβουμε από πάνω πιπέρι και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.

Ψητά ροδάκινα με κρέμα anglaise

Υλικά:
Για την κρέμα anglaise: 200 γρ. γάλα 3,5%, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 πρέζα αλάτι, 4 κρόκους από μέτρια αβγά, 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τα ροδάκινα: 6 ροδάκινα, 1-2 κ.σ. ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα: 1 κ.γ. κανέλα, φύλλα θυμαριού

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το αλάτι. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε! Η ζάχαρη με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στον πάτο της κατσαρόλας και δεν αφήνει το γάλα να καεί. Ζεσταίνουμε μέχρι το γάλα να κάψει αλλά να μην αρχίζει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη.

Παίρνουμε μια κουτάλα από το μείγμα του γάλακτος και τη ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, ενώ με το άλλο χέρι τους χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε ακόμα μια κουτάλα από το μείγμα γάλακτος, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε το μείγμα με το αβγό στο μείγμα με το γάλα, και βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει το μείγμα να φτάσει στους 85οC). Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν έχει πήξει το μείγμα είναι να βάλουμε ένα κουτάλι μέσα του. Το αφαιρούμε και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μια «γραμμή» στο κουτάλι. Αν δεν «κλείσει» η κρέμα πίσω από το δάχτυλό μας, τότε η κρέμα είναι έτοιμη. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και -αν θέλουμε- περνάμε την κρέμα από μια σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τα ροδάκινα: Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αλείφουμε με ένα πινέλο το ηλιέλαιο σε όλες τις πλευρές του ροδάκινου. Τοποθετούμε στη σχάρα και ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν τα ροδάκινα. Αφαιρούμε τα ροδάκινα από τη σχάρα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Σερβίρουμε με την κρέμα anglaise και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και φύλλα θυμαριού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη