Παγωτό, η απόλυτη αμαρτία, για κάποιους, και η ασύγκριτη απόλαυση για όλους, ανεξαιρέτως. Ας δούμε πόσες θερμίδες έχει ανά είδος και χρήσιμες πληροφορίες για την λιχουδιά του καλοκαιριού.
Πώς μπορεί όμως μία απόλαυση να μην έχει ενοχές;
Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες έχει η κάθε γεύση, έτσι ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις γευστικές προτιμήσεις μας. Τα βασικά συστατικά ενός παγωτού είναι η κρέμα, το γάλα και η ζάχαρη. Επίσης, υπάρχουν οι γρανίτες ή sorbet και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δυναμική είσοδο τα frozen yogurt και τα παγωτά με στέβια ή γενικότερα light εκδοχές.
Μια μερίδα 100 gr περιέχει περίπου τις παρακάτω θερμίδες, ανάλογα με το είδος του παγωτού, αλλά και την εταιρεία παραγωγής:
Βανίλια: 150 θερμίδες
Σοκολάτα: 250 – 300 θερμίδες
Φράουλα: 200 θερμίδες
Καϊμάκι: 200 θερμίδες
Stracciatella: 290 θερμίδες
Cookies: 290 θερμίδες
Καραμέλα: 270 θερμίδες
Φυστίκι: 270 θερμίδες
Cheesecake: 270 θερμίδες
Παρφέ: 300 θερμίδες
Sorbet φράουλα: 120 θερμίδες
Sorbet μάνγκο: 140 θερμίδες
Frozen yogurt: 110 – 150 θερμίδες (προσοχή στα toppings!)
Με στέβια: 160 θερμίδες
Τα περισσότερα παγωτά σε ξυλάκι έχουν από 300 έως 350 θερμίδες, ενώ οι πύραυλοι από 250 έως 350, ανάλογα με το μέγεθος, τη σύσταση και βέβαια την εταιρεία που το παρασκευάζει.
Το παγωτό δεν έχει όμως μόνο θερμίδες: έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες A, D, C, E, B1, B2, B6, B12.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα παγωτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, χρωστικές και συντηρητικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αρκετοί ξαναγυρίζουν στο παλιό μαμαδίστικο σπιτικό παγωτό.
Το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το παγωτό δεν αποτελεί κυρίως γεύμα, αλλά επιδόρπιο, άρα και η ποσότητα που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι ανάλογη. Η έκφραση «το καλοκαίρι μπορώ να ζήσω μόνο με παγωτό» ας μείνει ως σχήμα λόγου, θέλοντας απλά να περιγράψει την αγάπη μας γι’ αυτό.