Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βοιωτία, Εύβοια – Δύο νεκροί, καμένη γη

Μία από τις χειρότερες ημέρες του καλοκαιριού ήταν η χθεσινή για την Ελλάδα όσον αφορά τις φωτιές, καθώς ο απολογισμός στο τέλος της ημέρας είναι δύο νεκροί, καμένες περιουσίες και οικολογική καταστροφή.

Αρχής γενομένης από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία κατακαίει εκτάσεις για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας -πιθανόν μετανάστης- στη Λευκίμμη Έβρου.

Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα του «112» στάλθηκε στις 23:00 στους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας. Οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς την πόλη της Αλεξανδρούπολης καθώς η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι εξαιρετικά ακραίες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πράγματι η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στη φωτιά στον Έβρο, καθώς υπάρχουν συνολικά 15 ενεργά μέτωπα, με την πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει να κατακαίει δάσος της Δαδιάς. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή μεταβαίνει εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο, ενώ απανθρακωμένος βρέθηκε ένας άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης.

27570869

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στον στη Βοιωτία, στα Ψαχνά Ευβοίας, στην Καβάλα και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν τα καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου, ενώ απεγκλωβίστηκαν και 20 άτομα με σκάφη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, εντοπίστηκε νεκρός κι ένας κτηνοτρόφος μέσα στη στάνη του στη Βοιωτία. Ο άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στη Βοιωτία, ενώ λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή και για άλλη εκκένωση. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι από Άγιο Αθανάσιο και Παναγία Καλαμιώτισσα καλούνται να εκκενώσουν προς Κυριάκι.

Το πρώτο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή Πρόδρομος και βρισκόταν πολύ κοντά σε σπίτια. Γι’ αυτό ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων και των παραθεριστών προς την Θίσβη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε τουλάχιστον δύο σπίτια στον οικισμό του Σαράντη.

Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, που δίνουν τη μάχη για να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, πήραν δύο μηνύματα 112 και κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που κατοικούν.

Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους από το Καρυώτη Βοιωτίας να το εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και το δεύτερο κάλεσε αυτούς που βρίσκονται στον Ταρσό να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άσπρα Σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ μέχρι και τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Φωτιές: Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια – Tρία ενεργά πύρινα μέτωπα

Μία πολύ δύσκολη νύχτα έχουν μπροστά τους και οι πυροσβέστες στη μεγάλη φωτιά της κεντρικής Εύβοιας.
Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά.  Λόγω των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξελίχθηκε σε ενιαίο μεγάλο πύρινο μέτωπο, μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο evima.gr, για την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε πως, «η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη. Έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές επιχειρήσεις από την φωτιά στην περιοχή των Ψαχνών. Εάν η ταχύτητα του αέρα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας με αυτή την ένταση, η φωτιά μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις στην περιοχή».

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Φωτιά στην Καβάλα: Εκκενώσεις και τραυματίες πυροσβεστών 

Αρκετές φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και στην Καβάλα, με το πρώτο μέτωπο να ξεσπά στην περιοχή Διαλεκτό.

Το μέτωπο πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις και δόθηκε εντολή εκκένωσης τουλάχιστον 4 περιοχών.  Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου

Ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Λόγω της πυρκαγιάς η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης παραμένει κλειστή και η κυκλοφορία διεοχετεύεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μάλιστα, στις πυρκαγιές στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.