Γιατί καθυστερεί το Market Pass 2 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Τα κριτήρια και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι παλιοί και οι νέοι δικαιούχοι

Όλο και αργότερα μετατίθεται η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το Μarket Pass 2, όπως και η καταβολή του επιδόματος, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιθυμεί να έχει όλη την εικόνα των φορολογικών δηλώσεων για να καταρτίσει συνολική λίστα δικαιούχων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στα μέσα Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η καταβολή του επιδόματος να αναμένεται για τις αρχές Οκτωβρίου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ήτοι στις 31 Αυγούστου, θα αρχίσει την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα. Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δικαιούχοι του Market Pass 2 θα επιλεγούν με βάση τα εισοδήματα που δηλώνονται φέτος και αφορούν το 2022.

Οι δικαιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έλαβαν το Μarket Pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2022. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο είσπραξης του επιδόματος Market pass 2.

Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι που επέλεξαν αρχικά να πληρωθούν μέσω άυλης προπληρωμένης κάρτας, θα μπορέσουν να ζητήσουν αν θέλουν να πιστωθούν τη νέα επιδότηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίστοιχο και οι δικαιούχοι που είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ, θα μπορούν να επιλέξουν την άυλη κάρτα.

Αναφορικά με τους νέους δικαιούχους, αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 υπερέβαιναν τα όρια που είχαν τεθεί.

Η ενίσχυση

Από εκεί και πέρα, το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Δηλαδή, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτο. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τα κριτήρια

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.