Πώς θα αποκτήσω αυτοπεποίθηση;

Πιστεύεις ότι σου λείπει η αυτοπεποίθηση; Κάθισε, βάλε καφέ και άσε μας να σου πούμε τι μπορείς να κάνεις.

Κανείς δεν γεννιέται με αυτοπεποίθηση. Όμως μαζί με την αυτοεκτίμηση είναι έννοιες που συνδέονται άμεσα. «Ξυπνούν» από νωρίς στη ζωή μας και εξελικτικά αναπτύσσονται και διαμορφώνονται με κινητήρια δύναμη τη σχέση με τους γονείς μας στην παιδική ηλικία.

Η σχέση αυτή είναι άκρως βοηθητική, όμως σε πολλές περιπτώσεις φτάνουμε στο σημείο στην ενήλικη ζωή μας να νιώθουμε ψυχολογικά νωθροί, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας και η καθημερινότητά μας εν γένει να γίνεται προβληματική.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας λοιπόν;

Μη ζητάς επιβεβαίωση από άλλους

Αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι να ζητάμε αναγνώριση της αξίας μας από άλλους. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα σωστό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας να αυξήσουμε την προσωπική αναγνώριση αυτής της αξίας, και όχι να περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν. Πριν σχετιστούμε με άλλους ανθρώπους θα πρέπει ήδη να γνωρίζουμε τι και πόσο αξίζουμε εμείς ως χαρακτήρες.

Και μην συγκρίνεσαι με άλλους

Ξέρουμε, εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, αλλά να σου πούμε ένα μυστικό; Κάθε άνθρωπος που μπορεί μας φαίνεται επιτυχημένος/ ευτυχισμένος/ καλύτερος από εμάς σε κάτι, πιστεύει πιθανότατα το ίδιο για εμάς. Κι επίσης, κουβαλάει όπως όλοι μας έναν σταυρό για τον οποίο δεν έχουμε ιδέα.

Προσπάθησε να αναπτύξεις (υγιείς) σχέσεις

Οι σχέσεις, όχι απαραίτητα μόνο οι συντροφικές, αλλά και οι οικογενειακές, οι φιλικές κ.α. είναι πολύ σημαντικές ως υποστηρικτικό πλαίσιο για όσους έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Με το να είμαστε μόνοι μας τα πράγματα είναι από πολύ έως πάρα πολύ… ζόρικα, όμως αν κινούμαστε σε ένα πλαίσιο αλληλεπιδράσεων, τότε μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι και «ανεβασμένοι».

Χρησιμοποίησε την εργασία σου ως «σχολείο»

Για να αυξήσει κανείς την αυτοπεποίθησή του και στο εργασιακό κομμάτι θα πρέπει να μαθαίνει από τους άλλους. Ακόμα και αν διαφωνεί με κάτι που λέγεται, είναι πολύ σημαντικό να ακούει, να ρωτά, να μαθαίνει από τα λάθη του. Είναι λογικό να υπάρξουν λάθη, όμως είναι άκρως σημαντικό να πάρει μαθήματα από αυτά ώστε να τα αξιοποιήσει ως ‘όπλα’ και να προχωρήσει μπροστά». Η αλλαγή, η εξέλιξη και η μάθηση μέσα από τα επαγγελματικά σφάλματα είναι πολύ σημαντική στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Φτιάξε την εικόνα σου

Πέρα από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις στο κομμάτι των σχέσεων πάσης φύσεως, αρκετά σημαντική στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, είναι η προσωπική φροντίδα τόσο στο εμφανισιακό όσο και στο γνωστικό κομμάτι. Θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό του με όποιον τρόπο νιώθεις ότι αυτό είναι σημαντικό, είτε αφορά την εμφάνιση, είτε το πνεύμα, είτε την εμπλοκή σε νέες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να σχετιστείς με νέους ανθρώπους. Ξεκίνα γυμναστήριο για να αλλάξεις το σώμα σου, διάβασε ένα βιβλίο για να ακονίσεις το πνεύμα σου και βρες ένα χόμπι που να σε εκφράζει.

Εξασκήσου στην εξωστρέφεια

Αυτό που οι αμερικάνικες λίστες συμβουλών λένε “fake it till you make it”: Κοίτα τους άλλους στα μάτια όταν τους μιλάς, μην καμπουριάζεις και μην προσπαθείς να «κρυφτείς» στον χώρο, μίλα λίγο πιο δυνατά απ’ ό,τι συνηθίζεις, αποδέξου τα κομπλιμέντα και μην προσπαθείς να τα ακυρώσεις, πες τη γνώμη σου ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνεις με λιγότερα λόγια για να κρύψεις το ότι η φωνή σου τρέμει. Δε λέμε να οργανώσεις ομιλία μπροστά σε κοινό από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αν τα κάνεις όλα αυτά λίγο λίγο θα διαπιστώσεις ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται και με την εξάσκηση.

Ζήτα βοήθεια

Στις περιπτώσεις όπου η μειωμένη αυτοπεποίθηση στέκεται σθεναρό εμπόδιο στη λειτουργικότητα του ατόμου, τότε η προσωπική «δουλειά» μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση ενός ειδικού μέσω της ψυχοθεραπείας. Αν το άτομο νιώθει πως δεν καταφέρνει τίποτα στη ζωή του, ότι αδικείται από τους γύρω του, ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να παρακάμψει και έχει αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ώστε να μην έχει εμπόδια στην όποια εξέλιξή του και τη λειτουργικότητά του.