Γιώργος Αμανατίδης: Ως πότε θα ανακοινώνετε κ. Κασαπίδη έργα του Υπουργείου ως έργα “κατόπιν ενεργειών μου”;

Δεν έχει τέλος πραγματικά, η απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Κασαπίδη και δεδομένης της ελάχιστης συνεισφοράς του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, με την συνεχή «οικειοποίηση» προσκλήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) που φυσικά εκδίδονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης που εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο (βλ. σχ. Ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού) και όχι δυστυχώς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως θα μπορούσε να είναι.

 Τελευταία προσπάθεια οικειοποίησης αποτελεί η ανακοίνωση δύο προδημοσιεύσεων (αναμενόμενων προσκλήσεων) ήδη εξαγγελθείσες σε πολιτικό επίπεδο από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παπαθανάση πριν 14 μήνες (12 Ιουλίου 2022 βλ. εδώ) παρουσία όλων των φορέων.

 Πιο συγκεκριμένα ο προγραμματισμός των επικείμενων προσκλήσεων, για τις οποίες όλοι θεωρούμε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση, ανακοινώθηκε από την αρμόδια «Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις (το σύνολο των οποίων μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο της υπηρεσίας (εδώ).

 Προφανώς και μετά τη λήξη της αναποτελεσματικής τετραετούς θητείας του κ. Κασαπίδη η πολιτεία, η κυβέρνηση, οι θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Το ερώτημα των πολιτών είναι τι έκανε ο ίδιος ως Περιφερειάρχης για την επιχειρηματικότητα, καθώς πλέον είναι διάσημος στο σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας για τον υπερσυγκεντρωτισμό του (για αυτό και οι αμέτρητες καθυστερήσεις σε πληθώρα δράσεων περιφερειακής εμβέλειας και οι αστοχίες όπως τα 40ρια του Covid προς τις επιχειρήσεις). Απλά ελάχιστα και αυτά χωρίς, αρχή, μέση και τέλος.

 Θα περιμέναμε επίσης από τον κ. Κασαπίδη να μας πει αναλυτικά στις ενέργειες που προέβη ως επικεφαλής της Περιφέρειας εδώ και 4 χρόνια, ως ο αρμόδιος για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να υποβοηθήσει ενεργά την υποστήριξη της Μετάβασης και να επιταχύνει την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων και έργων για την Περιφέρεια μας. Επίσης τίποτα, καθώς δεν έχει εκπονηθεί καν ένα Ειδικό Περιφερειακό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας, που διατυμπανίστηκε στο εκλογικό του πρόγραμμα του 2019.

 Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τους δημόσιους και τους ευρωπαϊκούς πόρους είναι «θωρακισμένες», απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή στην ίση συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων θέτοντας απαράβατους, ξεκάθαρους, αυστηρώς τυποποιημένους κανόνες ένταξης και υλοποίησης έργων και δράσεων.

Σημείωση

 Για πληροφορίες επί των αναμενόμενων προσκλήσεων οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται επί των προδημοσιεύσεων (προσοχή δεν έχει βγει στον αέρα η προκήρυξη, η οποία αναμένεται με το απαραίτητο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για υποβολή αιτήσεων) στους επίσημους φορείς που είναι σύμφωνα με την προδημοσίευση για τη Δυτική Μακεδονία το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (info@kepa-anem.gr / 2310480000).

Συμμαχία για την Ανάπτυξη