Το superfood που μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Κι όμως το φαγόπυρο είναι superfood, και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλό κάνει στην υγεία σου, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να χάσεις βάρος τρώγοντάς το, χωρίς μεγάλη προσπάθεια

Κι όμως ένας από τους κορυφαίους γιατρούς στον χώρο της απώλειας βάρους – ο Mark Hyman, MD – άρχισε να μιλάει για τη δύναμη μιας τόσο απλής τροφής που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Και όταν ένας δεύτερος διακεκριμένος γιατρός – στην προκειμένη περίπτωση ο William Li, MD – έπλεξε το εγκώμιο μιας συγκεκριμένης ποικιλίας φαγόπυρου.

Τι είναι το φαγόπυρο των Ιμαλαΐων

«Το φαγόπυρο Ιμαλαΐων μπορεί να είναι το πιο ισχυρό superfood στον κόσμο, με περισσότερα από 132 φυτοθρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη φύση», εκστασιάζεται ο Mark Hyman, MD, συγγραφέας του Young Forever. Προσθέτει ότι η ταρταρούγα φαγόπυρου Ιμαλαίων, η οποία πωλείται ως αλεύρι και συμπληρώματα διατροφής, «είναι σε άλλη κατηγορία». Τα πλούσια αποθέματά του σε θρεπτικά συστατικά κερκετίνη και ρουτίνη βοηθούν το φυτό, το οποίο προέρχεται από την Κίνα, να ευδοκιμήσει σε ένα σκληρό κλίμα μια εσωτερική δύναμη που φαίνεται να περνάει και σε εμάς, ενεργοποιώντας κυτταρικά και μεταβολικά οφέλη αφού το χωνέψουμε. Το HTB είναι χορτοφαγικό, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς γλουτένη. Επιπλέον, είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, πρωτεΐνες, πρεβιοτικά, αντιοξειδωτικά και ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο φυτικών ινών που καθυστερεί ή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο για να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτη περισσότερο.

Πώς διαφέρει το φαγόπυρο Ταρτάρι Ιμαλαΐων από το παραδοσιακό φαγόπυρο

Το παραδοσιακό φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε κερκετίνη και το αντιοξειδωτικό ρουτίνη και είναι επίσης χωρίς γλουτένη και έχει περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν δημητριακών. Αλλά το πρόσφατα ανακαλυφθέν HTB (Himalayan tartary buckwheat), μπορεί να υπερηφανεύεται για ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Με υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης, λουτεολίνης και χοβαμίνης, την οποία ο Dr. Hyman περιγράφει ως «ένα σπάνιο φυτοχημικό που αντιστρέφει την ηλικία και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στη φύση», το HTB είναι ακόμη πιο ισχυρό.

Μπορεί το φαγόπυρο Ιμαλαΐων να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Νέες έρευνες δείχνουν ότι το HTB θα μπορούσε να είναι μια πολύ πολύτιμη προσθήκη για την απώλεια βάρους. Πράγματι, σε μια μελέτη στο Journal of Functional Foods, οι άνθρωποι που έτρωγαν φαγόπυρο Ιμαλαΐων έχασαν εκπληκτικά 966% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Πώς το HTB εξουδετερώνει τα κιλά

Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ρουτίνη. Η ρουτίνη είναι μια βιοδραστική μια ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ο William Li, MD, με σπουδές στο Χάρβαρντ, συγγραφέας του Eat to Beat Your Diet, έχει εντοπίσει 150 βιοενεργά συστατικά.
Η εκπληκτική δύναμη των βιοενεργών για την υγεία και την απώλεια βάρους

Τα βιοενεργά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των φλεγμονών και της αποτροπής του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Αλλά το πιο ισχυρό όφελος είναι ότι κυριολεκτικά αλλάζουν τα λιποκύτταρα μας για τα καλά. Τι σημαίνει αυτό; «Μπορείτε να καταπολεμήσετε το λίπος με το φαγητό», υποστηρίζει ο Dr. Li. Και αυτό κάνει θαύματα για όσους μας έχουν πει ότι είμαστε πολύ μεγάλοι για να χάσουμε βάρος. «Οι γυναίκες άνω των 50 ετών μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τροφές για να χάσουν το περιττό σωματικό λίπος και να βελτιώσουν το μεταβολισμό τους».

Εκτός από τη ρουτίνη στο HTB, θα βρεις βιοενεργά συστατικά και σε άλλα τρόφιμα  και έχουν επίσης μερικές πολύ εκπληκτικές ιδιότητες αδυνατίσματος. Το  χλωρογενικό οξύ στα μήλα και τα αχλάδια, το οποίο σταματά το αντιαισθητικό λίπος στην πηγή. Το θρεπτικό συστατικό ανακατευθύνει τα βλαστοκύτταρα ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους που καίνε το λίπος, αντί για τα λευκά λιποκύτταρα που δημιουργούν μια ανώμαλη, εξογκωμένη εμφάνιση κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Ορισμένα βιοενεργά συστατικά μάλιστα συνεργάζονται για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα του αδυνατίσματος. Για παράδειγμα, το βιοδραστικό λυκοπένιο της ντομάτας μειώνει την ποσότητα υγρού λίπους που συγκρατεί ένα κύτταρο. Αλλά όταν μαγειρεύεται σε ελαιόλαδο (το οποίο περιέχει ένα άλλο βιοενεργό, την υδροξυτυροσόλη), ο οργανισμός απορροφά τρεις φορές περισσότερο λυκοπένιο. «Είναι σαν να στέλνεις μια τορπίλη κατευθείαν στο λίπος που θέλεις να καταπολεμήσεις», λέει ο Dr. Li.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την HTB ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου απώλειας βάρους

Για να ενισχύσεις τις αδυνατιστικές δυνάμεις του φαγόπυρου Ιμαλαΐων, ο Dr. Li συνιστά να ακολουθήσεις μια δίαιτα γεμάτη με μια μεγάλη ποικιλία βιοενεργών ουσιών. Έχει δημιουργήσει ένα νέο μεσογειακό-ασιατικό πλάνο, γεμάτο με τις τροφές που καταναλώνονται από τους πιο δυνατούς πολιτισμούς του πλανήτη. Τροφές όπως το edamame, οι φακές, τα ρεβίθια, το μπρόκολο ραμπί, τα κεράσια και οι ξηροί καρποί. Ο Dr. Li λέει: «Ένα είδος στενογραφίας για τα βιοενεργά ήταν: “Φάτε το ουράνιο τόξο”. Τα χρώματα των μούρων μας και των φυλλωδών λαχανικών μας συχνά προέρχονται από αυτά τα φυσικά βιοενεργά».