Διαφορετικά τα συμπτώματα της ανακοπής για τις γυναίκες – Ποια είναι

Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα της ανακοπής για τις γυναίκες και ποια για τους άνδρες; Νέα έρευνα αποκαλύπτει…

Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που παθαίνουν ανακοπή, εμφανίζουν ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν το συμβάν. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο σας.

Στην επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Digital Health, αναφέρεται ότι οι περισσότερες γυναίκες που υπέστησαν ανακοπή εμφάνισαν δύσπνοια πριν από το συμβάν ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών παρουσίασε πόνο στο στήθος.

Επειδή οι εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές έχουν ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%, ο έγκαιρος εντοπισμός και η δράση μόλις αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια βήματα.

«Τώρα που επισημάναμε τα πιο σημαντικά προειδοποιητικά συμπτώματα, ελπίζουμε ότι περισσότερα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο επικείμενου αιφνίδιου θανάτου θα δίνουν προσοχή στα συμπτώματά τους και θα αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sumeet S. Chugh διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακής Ανακοπής στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai.

Ποια τα συμπτώματα της ανακοπής σε γυναίκες και άνδρες

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, οι άνδρες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ανέφεραν συχνά πόνο στο στήθος, μαζί με δυσκολία στην αναπνοή και εφίδρωση.

«Εάν οι άνδρες έχουν ξαφνικό και απροσδόκητο πόνο στο στήθος, ο κίνδυνος επικείμενης ξαφνικής καρδιακής ανακοπής είναι 2 φορές υψηλότερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Sumeet S. Chugh.

Από την άλλη, οι γυναίκες ανέφεραν κυρίως δύσπνοια. «Αν οι γυναίκες έχουν ξαφνική και απροσδόκητη δύσπνοια, έχουν 3 φορές αυξημένη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή ανακοπή», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ζάλη, κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, αδυναμία και ναυτία ή έμετος αναφέρθηκαν συχνότερα στην ομάδα των ατόμων που δεν είχαν καρδιακή ανακοπή.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, εφίδρωση

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας ατόμων που είχαν χρησιμοποιήσει ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ανακοπής μαζί με μια ομάδα ελέγχου που χρησιμοποίησε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για παρόμοια συμπτώματα.

Τα δεδομένα προέρχονται από δύο συνεχιζόμενες μελέτες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, εφίδρωση και δραστηριότητα που μοιάζει με επιληπτικές κρίσεις.