Προτιμάτε τα “καυτερά” – Δείτε όλα όσα κερδίζετε

Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν τόσα οφέλη για την υγεία που ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις, σίγουρα θα το ξανασκεφτείτε.

Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: Είτε συγκαταλέγεστε σε εκείνους που αγαπούν τα καυτερά τρόφιμα είτε τα αποφεύγετε πάση θυσία. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι για όλους, αφού σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα είτε λόγω μιας προϋπάρχουσας ευαισθησίας είτε λόγω υπερβολών στην ποσότητα ή τη συχνότητα κατανάλωσης.

Με μέτρο λοιπόν και εφόσον ο οργανισμός σας τα ανέχεται, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, την ευεξία και τη σιλουέτα μας.

Όλα όσα μας χαρίζουν τα καυτερά τρόφιμα

Οι πικάντικες τροφές μπορούν να:

Υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης τέτοιων παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστημονική ανασκόπηση διαπιστώθηκε ότι οι πιπεριές και άλλες καυτερές τροφές μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Επιπλέον, σε άλλη μελέτη παρατήρησης επισημαίνεται ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αλατιού ενός ατόμου, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις αλμυρές γεύσεις.

Άλλη μελέτη παρατήρησης συνέδεσε τα πικάντικα τρόφιμα με μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής» χοληστερόλης).

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν καυτερά φαγητά περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλή» χοληστερόλη) συγκριτικά με εκείνα που δεν κατανάλωναν.

Ωστόσο, στην ίδια μελέτη τονίζεται  ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στην πρώτη ομάδα ατόμων αυξάνονταν με τη συχνότητα πρόσληψης πικάντικων τροφών. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Συμπερασματικά, η πολύ συχνή κατανάλωση, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα.

Σημειωτέων, οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των πικάντικων τροφίμων στην υγεία της καρδιάς είναι μέχρι σήμερα παρατηρητικές. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται περισσότερες και πιο αξιόπιστες έρευνες έτσι ώστε οι ειδικοί να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο για να μην αντιστραφούν τα οφέλη τους.

Βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Ενώ τα καυτερά μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί από την άλλη να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου όταν καταναλώνονται, όπως ήδη αναφέραμε, με μέτρο. Πώς;

Σύμφωνα με έρευνα, η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία που περιέχεται στη ξηρή κόκκινη πιπεριά (τσίλι) και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος «Capsicum», μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας την ποσότητα των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν σε αυτό και μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των επιβλαβών.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Σε μελέτη παρατήρησης, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι βίωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την κατανάλωση ενός γεύματος με μπαχαρικά που περιείχαν καψαϊκίνη.

Αρκετές παρόμοιες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και την καύση λίπους και καταστέλλοντας την όρεξη.

Ωστόσο, σε πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση επισημάνθηκε ότι ενώ τα πικάντικα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί να μειώσουν την όρεξη, δεν προστατεύουν από την παχυσαρκία μακροπρόθεσμα.

*Εν κατακλείδι

Παρόλο που τα καυτερά μπορεί να έχουν πολλά οφέλη, είναι σημαντικό να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.