Αυτά τα 6 βασικά σημάδια σημαίνουν ότι πρέπει να αποφορτίσεις τον χώρο σου και ότι έχεις ήδη πάρα πολλά πράγματα, συμφώνα με τους ειδικούς στην οργάνωση.
Οσο κι αν θέλουμε να αναβάλουμε την αποσυμφόρηση των σπιτιών μας από πράγματα, υπάρχουν μερικά βασικά γενικά σημάδια ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα και ότι ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε μερικά από αυτά. Είτε προσπαθήσεις να καθαρίσεις όταν είσαι κουρασμένη είτε οργανώνεις μια ντουλάπα, αλλά δεν φαίνεται να χωράει τα πάντα, υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι το σπίτι σου κατακλύζεται από πάρα πολλά πράγματα. Εδώ, οι επαγγελματίες διοργανωτές έχουν μοιραστεί 6 από τα κύρια σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το αντιμετωπίσεις πριν να είναι πολύ αργά.
Σημάδια ότι έχεις πάρα πολλά πράγματα και ότι είναι καιρός να ξεφορτωθείς
Υπάρχει ένα στοιχείο άρνησης όταν έχουμε πάρα πολλά πράγματα. Συχνά κατηγορούμε ότι χρειάζεται απλώς να εργαστούμε για την αποθήκευση του σπιτιού μας ή να βρούμε χρόνο για να τακτοποιήσουμε καλά, αλλά τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε πιο σοβαρές συμβουλές οργάνωσης και αποσυμφόρησης που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της ακαταστασίας.
1. Η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική μας υγεία
Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, οπότε αν έχεις παρατηρήσει χαμηλή διάθεση στο σπίτι σου, ίσως είναι καιρός να περιορίσεις την ακαταστασία. «Από αισθήματα ντροπής, αναξιότητας, αμηχανίας, στρες, κατάθλιψης, άγχους, κατάθλιψης και πολλά άλλα, η ακαταστασία μπορεί να έχει τόσο αρνητική επίδραση πάνω μας», εξηγεί η Catherine Hamilton-Cooper, επαγγελματίας declutterer και διοργανώτρια στο DeclutterBird. «Μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και έλλειψη αυτοφροντίδας».
«Αν η ακαταστασία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, αναζητήστε την επαγγελματική υποστήριξη που χρειάζεστε και, όταν είστε έτοιμοι και ικανοί, αρχίστε να κάνετε μικρά συνεπή βήματα για να ακαταστήσετε το σπίτι σας, με υποστήριξη, αν χρειαστεί».
Αυτά τα 6 σημάδια φανερώνουν ότι έχεις πάρα πολλά πράγματα
2. Παρατήρησε τα αντικείμενα που είναι στοιβαγμένα σε επιφάνειες μέσα στο σπίτι
Αν και υπάρχουν ορισμένοι «κανονικοί» τύποι ακαταστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να υπάρχουν σωροί από πράγματα σε επιφάνειες γύρω από το σπίτι που δεν αφήνουν μέρος για να ζήσεις, λέει η Kait Schulhof, επαγγελματίας διοργανώτρια και ιδρύτρια του A Clean Bee. :
«Αν έχετε παρατηρήσει σωρούς από πράγματα που συσσωρεύονται σε επιφάνειες όπου δεν ανήκουν, ήρθε η ώρα να ακαταστήσετε και να αναδιοργανωθείτε. Εάν έχετε ρούχα στοιβαγμένα στη συρταριέρα σας ή στην πλάτη μιας καρέκλας, για παράδειγμα, ήρθε η ώρα να μειώσετε το μέγεθος, να αγοράσετε κρεμάστρες ή να αναπτύξετε ένα καλύτερο σύστημα οργάνωσης της ντουλάπας για ρούχα που φοράτε όταν δεν είναι αρκετά βρώμικα ακόμα. Εναλλακτικά, εάν τα χαρτιά συσσωρεύονται συνέχεια στο γραφείο σας, μάλλον ήρθε η ώρα να διαβάσετε τα αρχεία σας ή να ενημερώσετε το σύστημα αρχειοθέτησής σας ή να επενδύσετε σε έναν καταστροφέα εγγράφων, ώστε να είναι ευκολότερο να διαχειριστείτε όλο αυτό το χαρτί».
3. Η ακαταστασία επηρεάζει την εργασιακή σου ζωή
Ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε από το σπίτι ή πηγαίνεις σε ένα γραφείο, η ακαταστασία δεν πρέπει να μειώνει την επαγγελματική σου ζωή ή να την κάνει πιο αγχωτική από ό,τι μπορεί να είναι ήδη, επισημαίνει η Catherine Hamilton-Cooper, επαγγελματίας οργάνωσης .
«Αργήσατε στη δουλειά γιατί δεν μπορείτε να βρείτε τα ρούχα ή τα παπούτσια σας; Είναι το σπίτι σας σε αταξία και τα πρωινά είναι χαοτικά, με αποτέλεσμα να τρέχετε αργά συχνά χωρίς όλα όσα χρειάζεστε για την επόμενη μέρα στη δουλειά; Αυτό μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει τη φήμη σας στη δουλειά, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα με το αφεντικό σας».
«Ίσως εργάζεστε από το σπίτι και το περιβάλλον σας είναι τόσο ακατάστατο και αποδιοργανωμένο που είστε αντιπαραγωγικοί και αγχωμένοι. Όταν το ακατάστατο περιβάλλον σας επηρεάζει τη δουλειά σας, είναι σαφές σημάδι να κάνετε κάτι γι’ αυτό και να κάνετε ένα σχέδιο για να αντικαταστήσεις ένα γραφείο στο σπίτι, να γεμίσετε τη ντουλάπα σας και να οργανωθείτε».
4. Καθαρίζεις συνεχώς
Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς μερικές συμβουλές καθημερινής καθαριότητας και λίστες υποχρεώσεων για να παρακολουθείς τις δουλειές με πρόγραμμα, αλλά αν προσπαθείς να καθαρίζεις συνεχώς για να διατηρήσεις τη βασική τάξη στο σπίτι , τότε μπορεί να έχεις πάρα πολλά πράγματα για τον χώρο σου. «Αν βρίσκεστε να καθαρίζετε και να τακτοποιείτε ατελείωτα, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται ακατάστατα, είναι σημάδι ότι κυριαρχεί η ακαταστασία», υπενθυμίζει η Jackie Pittman, επαγγελματίας διοργανωτής και ιδρυτής της Chez Nous Organizing.
«Η σωστή απορρόφηση μειώνει την ανάγκη για συνεχή καθαρισμό.» Η Jackie Pittman είναι η ιδιοκτήτρια του Chez Nouz organizing, έχοντας ξεκινήσει την επιχείρησή της μετά από πολλαπλές κινήσεις cross-county και εξοικειωμένη με τη διαδικασία περικοπής αντικειμένων και οργάνωσης των βασικών στοιχείων της καθημερινής ζωής.
5. Η ακαταστασία επηρεάζει την ικανότητα σου για καθημερινές δουλειές
Φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφορτιστείτε όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αλλά το να μην μπορείτε να εκτελέσετε κανονικές καθημερινές ρουτίνες είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα της υπερβολικής κατανάλωσης, λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια, Catherine Hamilton-Cooper:
«Αν δεν είστε πλέον σε θέση να κάνετε κάτι τόσο απλό όσο να ετοιμάσετε ένα γεύμα με ευκολία στην κουζίνα σας, λόγω των ακατάστατων πάγκων εργασίας και των ντουλαπιών που ξεχειλίζουν από τρόφιμα που είναι ληγμένα τώρα είναι η ώρα να αναλάβετε δράση, να ανακατέψετε και να οργανώσετε μια κουζίνα».
«Αν ο καναπέ σας είναι καλυμμένο με «πράγματα» και δεν μπορείτε πλέον να κάθεστε πάνω του ή δεν μπορείτε να φάτε στο ακατάστατο τραπέζι της κουζίνας σας, αυτό είναι σημάδι ότι η ακαταστασία επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας και είναι καιρός να κάνετε αυτό το βήμα για να αρχίσετε να ξεφορτώνεστε. ανακτώντας τον χώρο σας για να μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και να τον απολαύσετε».
6. Οι αποθηκευτικοί χώροι ξεχειλίζουν από πράγματα
Υπάρχουν πολλά μυστικά οικιακής οργάνωσης που χρησιμοποιούν οι γνώστες για να διατηρήσουν ένα σπίτι σε τάξη, αλλά η αντιμετώπιση της υπερχείλισης της αποθήκευσης δεν είναι ένα από αυτά, στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο προφανή σημάδια που πρέπει να περιορίσετε», συνιδρύτρια Marissa Hagmeyer και COO του The NEAT Method λέει.
«Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αν τα προϊόντα οργάνωσής σας δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν άνετα την κατηγορία σας, είναι καλό σημάδι να μειώσετε. Πριν ξεκινήσετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι λιγότερα αντικείμενα μπορούν να ανακουφίσουν την κούραση και το άγχος των αποφάσεων και να προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί απλώς να πετάξετε ληγμένα ή διπλότυπα αντικείμενα για να ελευθερώσετε χώρο.»
Άφησε στην άκρη τη μέθοδο της Mari Kondo, υπάρχει ένας άλλος τρόπος αποσυμφόρησης και πιο αποτελεσματικός και έρχεται κατευθείαν από τη Σουηδία. Η Margareta Magnusson, μια Σουηδή έγραψε ένα βιβλίο που μπορεί να κρατά το κλειδί για το απόλυτο decluttering, μια μέθοδος τόσο εμπεριστατωμένη που διαρκεί, για πάντα. Στο βιβλίο της του 2017, The Gentle Art of Swedish Death Cleaning, που διατίθεται στο Amazon, η Magnusson διερευνά την έννοια του σουηδικού θανατηφόρου καθαρισμού, ή döstädning, τη διαδικασία οργάνωσης, απορρόφησης και παράδοσης των υπαρχόντων σας “όταν νομίζετε ότι η ώρα πλησιάζει για να φύγεις από τον πλανήτη».
Στην αρχή, ακούγεται νοσηρό, αλλά η Magnusson χειρίζεται αυτό το ευαίσθητο θέμα με χιούμορ και παρουσιάζει τον καθαρισμό του θανάτου ως μια στοχαστική διαδικασία που διασφαλίζει ότι τα μέλη της οικογένειας δεν θα αντιμετωπίσουν το βάρος να σκάψουν σε βουνά από ρούχα, βιβλία, έπιπλα και αλλά. Πρέπει μόνο να συνειδητοποιήσεις ότι θα πρέπει να ταξινομήσεις μια ολόκληρη ζωή με τα υπάρχοντά σου ενώ θρηνείς την απώλεια, γνωρίζεις ήδη πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία. «Πολλά ενήλικα παιδιά ανησυχούν για την ποσότητα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει οι γονείς τους με τα χρόνια», γράφει ο Magnusson. «Ξέρουν ότι αν οι γονείς τους δεν φροντίζουν τα δικά τους πράγματα, αυτά, τα παιδιά, θα πρέπει να το κάνουν για αυτούς». Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έναυσμα συζήτησης για τα παιδιά για να αναλύσουν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τους γονείς τους και χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για όσους ξεκινούν τα ίδια τη διαδικασία.Εφάρμοσε τη «Λάθος θεωρία παπουτσιών» και στη διακόσμηση του σπιτιού σου
Λοιπόν, αν πρόκειται να ξεκινήσεις τον «θάνατο» καθαρίζοντας το δικό σου σπίτι ή σκοπεύεις να βοηθήσεις τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς, πώς θα ξεκινήσεις; «Να γνωρίζετε το γεγονός ότι για να μειώσετε το σπίτι σας θα χρειαστεί λίγος χρόνος», λέει η Magnusson. «Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να πιστεύουν ότι ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα, αλλά στην πραγματικότητα, είμαστε εμείς που έχουμε γίνει πιο αργοί. Επομένως, μην περιμένετε πολύ…» συμβουλεύει με μια δόση χιούμορ. Συνιστά να ξεκινάς νωρίς, καθώς η διαδικασία δεν είναι ένας αγώνας για να απαλλαγείς από τα πράγματά σου πριν πεθάνεις, αλλά θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τη ζωή σου ανεμπόδιστα από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πλέον. «Ο καθαρισμός του θανάτου δεν είναι να ξεσκονίζεις ή να σκουπίζεις· πρόκειται για μια μόνιμη μορφή οργάνωσης που κάνει τη ζωή σου να τρέχει πιο ομαλά», εξηγεί.