Αυξημένα τα κρούσματα με κοριούς – Τι να κάνετε αν τους εντοπίσετε στο σπίτι σας

Αυξημένα τα περιστατικά εντοπισμού κοριώ.

Η κλιματική αλλαγή, ευθύνεται για την εξάπλωση των κοριών στην Ευρώπη και ειδικά στη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που στη χώρα μας, παρουσιάζουν αύξηση στα περιστατικά που αναφέρονται.

Όπως δηλώνει στο Dnews, ο κ. Κώστας Ντελέζος, Λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που να προειδοποιούν για μεγάλη αύξηση του φαινομένου. «Η υπάρχουσα κατάσταση», αναφέρει, είναι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχουμε ακόμα αυτή την εποχή. Φυσικά δεν έχουμε φτάσει σε σημείο επιδημίας. Ούτε στη χώρα μας, αλλά ούτε και στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν ψηλά ποσοστά, που όμως είναι αντιμετωπίσιμα», επισημαίνει.

Όπως υπογραμμίζει «η ζώνη ανάμεσα σε 35-40 βαθμούς, είναι ιδανική για την ανάπτυξης του κοριού. Μπορεί να είναι αυξημένο το πρόβλημα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν έχει κηρύξει επιδημία για τον κοριό. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από λίγο καιρό. Θεωρώ ότι μαζί με τα πρώτα κρύα, το φαινόμενο θα εξασθενίσει. Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Το ζήτημα με τους κοριούς, αφορά περισσότερο την καθαριότητα και όχι την ύπαρξη του ζωυφίου σε νέες περιοχές. Έχουμε πολλά Airbnb, στα οποία δεν υπάρχει μία σταθερή γραμμή καθαριότητας, όπως γίνεται στα ξενοδοχεία, όπου είναι ελεγχόμενη η κατάσταση», καταλήγει ο κ. Ντελέζος.

Ο γεωπόνος και μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΜΕ, Βλάσσης Μπισμπίκης, θεωρεί ότι «τα τελευταία χρόνια σε όλο το δυτικό κόσμο, έχουν επανεμφανιστεί οι κοριοί και μάλιστα με έντονο τρόπο. Όταν βγήκαν το πρώτα εντομοκτόνα, οι κοριοί είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, τους συναντούσαμε μόνο σε στρατόπεδα και αυτό για ειδικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια, με την απόσυρση κάποιων εντομοκτόνων, δεν έχουμε τη δραστική αντιμετώπιση. Με τις πληροφορίες που έχω εγώ, από το πελατολόγιό μου, θεωρώ ότι υπάρχει αύξηση σταθερή αλλά με αργό ρυθμό, στο φαινόμενο εξάπλωσης των κοριών, στη χώρα μας. Κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές», αναφέρει ο κ. Μπισμπίκης.

«Η αντιμετώπιση των κοριών, είναι δαπανηρή και δεν μπορεί να γίνει με απλά εντομοκτόνα, όπως αυτά για τα κουνούπια και τις κατσαρίδες. Ο κοριός «κρύβεται», σε σημεία των σπιτιών και δεν γίνεται να εντοπιστεί εύκολα, ούτε μπορούμε να ψεκάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία, όπως με τις κατσαρίδες και να είμαστε ήσυχοι. Η αντιμετώπιση γίνεται, αφού αδειάσει το δωμάτιο από τα πράγματα, με ειδικό μηχάνημα, που περνάει τις επιφάνειες κάνοντας καθαρισμό με υπέρθερμο ατμό. Ο καθαρισμός ενός δωματίου, με αυτόν τον εξειδικευμένο τρόπο, κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ», καταλήγει.