Πώς να αντιμετωπίσω “δύσκολες” σκέψεις και συναισθήματα;

Όταν ανησυχούμε πολύ για το μέλλον ή όταν έχουμε μια συναισθηματική έκρηξη, η ψυχολογία μας μπορεί να πέσει και να αισθανθούμε αδύναμοι να αντιδράσουμε. Τι κάνουμε τότε;

Όσες γνώσεις και εμπειρία κι αν έχει κανείς στο τομέα «ψυχολογία», η ζωή κυλά συχνά τόσο έντονα που είναι αδύνατο να μην νιώσει άγχος ή να μην πει πράγματα που μετά θα ήθελε να μπορούσε να πάρει πίσω.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν του να αφήνουμε «δύσκολες» σκέψεις ή συναισθήματα να μας κατακλύζουν.

Με υπομονή και εξάσκηση, η λεγόμενη ψυχολογική ευελιξία μπορεί να κατακτηθεί και να μας βοηθήσει, αν όχι σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον στις πιο πολλές από αυτές.

Τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν σκέψεις και συναισθήματα σας κατακλύζουν

#1 Παρατηρήστε

Όταν όλα γύρω σας φαίνεται να καταρρέουν, είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά.

Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι απλό. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από το να παρατηρήσετε την κατάσταση.

Εξασκώντας την ικανότητα της παρατήρησης, θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τις εμπειρίες σας καθώς εκτυλίσσονται στην παρούσα στιγμή. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε στη συνέχεια μια συνειδητή απόφαση για το τι θέλετε και μπορείτε να κάνετε στο εξής.

#2 Αισθανθείτε

Όταν σας κυριεύουν υπερβολικές σκέψεις και συναισθήματα, μπορεί να σας «πείσουν» ότι δεν είστε καλά. Και για να απαλλαγείτε, ίσως καταφύγετε σε κακές συνήθειες σε μια προσπάθεια να νιώσετε καλύτερα.

Μπορεί να καταναλώσετε «comfort food», να καπνίσετε, να αφεθείτε για ώρες στα social ή να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μέσο απόδρασης.

Έχετε όμως καλύτερη επιλογή. Αντί να ξεφύγετε από αυτό που σκέφτεστε ή νιώθετε, μπορείτε να είστε απλά μαζί του… Αυτό σημαίνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να νιώσετε το σώμα σας: Τι ακριβώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή και σε ποιο σημείο;

Με λίγα λόγια, αφιερώστε ένα- δύο λεπτά για να παρατηρήσετε τον εσωτερικό σας κόσμο. Πού εντοπίζετε την ταραχή; Αυτό που νιώθετε είναι σταθερό ή μετακινείται; Τι άλλο μπορείτε να παρατηρήσετε στο σώμα σας;

#3 «Μετακινηθείτε» σε κάτι ευχάριστο

Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Τελικά, τι έχει πραγματικά αξία για εσάς; Μπορεί να θέλετε να βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί πάλι να θέλετε να εστιάσετε στην αυτοφροντίδα  ή ίσως να επιτύχετε έναν στόχο στη δουλειά.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που αυτήν την περίοδο είναι σημαντικό για εσάς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι τόσο απλό όσο το να γράψετε ένα γρήγορο μήνυμα σε ένα φίλο, να κάνετε μια σύντομη βόλτα στον ήλιο ή να πάρετε το κατοικίδιό σας αγκαλιά.

Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε μια μικρή ενέργεια προς εκείνη την κατεύθυνση που δίνει στη ζωή σας σκοπό και νόημα.

Θυμηθείτε

Παρόλο που είναι άβολα, οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας δεν μπορούν από μόνα τους να σας βλάψουν. Και παρόλο που μπορεί να μην το αισθάνεστε τώρα, μπορούν να ξεπεραστούν.

Ίσως δεν είναι εύκολο να εξαλείψετε ό,τι αρνητικό νιώθετε και σκέφτεστε, αλλά με την εξάσκηση, θα μπορείτε να εστιάσετε πιο εύκολα ξανά στη ζωή σας και σε ό,τι έχει αξία για εσάς.