Σύλληψη 59χρονου για τηλεφωνικές απάτες στη Φλώρινα – Πώς να τις αποφύγετε

Εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας, συνολικά -7- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, για τις οποίες συνελήφθη άμεσα 59χρονος αλλοδαπός στην πόλη της Φλώρινας

Ανωτέρω περιπτώσεις διαπράχθηκαν την 13 και 24 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, στην πόλη των Ιωαννίνων και στην πόλη της Φλώρινας. Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ενός άνδρα και μίας γυναίκας, συνεργοί του 59χρονου

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες, με το πρόσχημα έκτακτης νοσηλείας ή τραυματισμού συγγενικού τους προσώπου

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, -7- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, εκ των οποίων -2- τετελεσμένες και -5- σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν την 13-11-2023 στην πόλη των Ιωαννίνων και την 24-11-2023 στην πόλη της Φλώρινας. 

Ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των προαναφερόμενων αστυνομικών, συνελήφθη χθες (24-11-2023) τις μεσημβρινές ώρες στην πόλη της Φλώρινας, 59χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για το αδίκημα της απάτης και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν και τα στοιχεία ακόμη -2- συνεργών του. 

Συγκεκριμένα, χθες (24-11-2023) τις μεσημβρινές ώρες, οι δύο συνεργοί του 59χρονου (άνδρας-γυναίκα), τηλεφώνησαν σε οικία 83χρονης ημεδαπής στην Φλώρινα και προσποιούμενοι ο μεν άνδρας τον ιατρό Γενικού Νοσοκομείου και η δε γυναίκα συγγενικό πρόσωπο (κόρη) της 83χρονης, ανέφεραν ψευδώς σε αυτήν, ότι η κόρης της έχρηζε άμεσης νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, την κατεύθυναν να παραδώσει τα χρήματα στον 59χρονο.  

Ακολούθως, ο 59χρονος μετέβη στην οικία της 83χρονης, η οποία του παρέδωσε -17- χρυσές λίρες χρηματικής αξίας, περίπου -8.000- ευρώ και στη συνέχεια αποχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.  

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 59χρονο στην πόλη της Φλώρινας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -17- χρυσές λίρες, οι οποίες και αποδόθηκαν στην 83χρονη, ένα μαχαίρι με μήκος λάμας -11- εκατοστών και ένα κινητό τηλέφωνο. 

Συνεχιζόμενης της έρευνας προέκυψε ότι, ο 59χρονος, την 13-11-2023 με πανομοιότυπο τρόπο κατάφερε και εξαπάτησε 89χρονο ημεδαπό στην πόλη των Ιωαννίνων, από τον οποίο απέσπασε το χρηματικό ποσό των -4.800- ευρώ, ενώ την 24-11-2023 τελέστηκαν στην πόλη της Φλώρινας άλλες -5- απόπειρες εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών, από τους οποίους προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των -123.000- ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους εξαπατήσουν. 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων ατόμων-συνεργών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. 

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.  

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:   

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.  
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.  
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.  
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.  
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).  
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.