Μην ξεχνάτε να λέτε στον εαυτό σας αυτά κάθε πρωί

Η καλή ψυχική υγεία είναι, μεταξύ άλλων, θέμα «εκπαίδευσης» του εγκεφάλου να κάνει όμορφες και αισιόδοξες σκέψεις.

Το πώς μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να έχει επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Τα σκόπιμα θετικά λόγια δημιουργούν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, αμφισβητώντας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα με τα οποία συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Η εξάσκηση λοιπόν των θετικών δηλώσεων προς εμάς είναι σημαντική αφού μπορεί να μειώσει το καθημερινό άγχος, να ενισχύσει την ευημερία, να βελτιώσει την απόδοσή μας και να μας κάνει πιο ανοιχτούς σε θετικές αλλαγές.

Μαθαίνοντας στον εγκέφαλό μας να σκέφτεται θετικά

Όπως θα κάνατε με άλλους μυς του σώματός σας, εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να βρίσκει νέα «νευρικά» μονοπάτια σε… πείσμα του στρες και των αρνητικών μοτίβων σκέψης που αυτό προκαλεί.

Για να τον «επαναπρογραμματίσετε» και κατ’ επέκταση να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, σταθείτε στον καθρέφτη και πείτε στον εαυτό σας:

1 «Αξίζω»

Και βέβαια αξίζετε την αγάπη και το σεβασμό και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάτε.

Μην μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε τα επιτεύγματά σας με αυτά των άλλων και θυμηθείτε πως κανείς δεν είναι τέλειος.

Το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τα αδύνατά του σημεία και να τα «δουλεύει» χωρίς να υποτιμά τον εαυτό του είναι σπουδαίο.

2 «Είμαι καλός άνθρωπος»

Αντί να θέσετε το στόχο να βελτιωθείτε σαν άνθρωπος σε κάποιους τομείς, μπορείτε απλά να δηλώσετε στον εαυτό σας το αποτέλεσμα. Πως ήδη είστε!

Η αλλαγή της πεποίθησης πως «μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος» με το «ήδη είμαι», μπορεί να κάνει το μυαλό σας να εστιάσει στα θετικά και να προχωρήσει άκοπα σε ευεργετικές αλλαγές.

3 «Μπορώ να πετύχω τους στόχους μου»

Αυτή η θετική επιβεβαίωση βάζει τις δεξιότητές σας σε πρώτο πλάνο ώστε να έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να πετύχετε τους στόχους σας.

Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ξεκινά η κάθε σας μέρα με κίνητρο και ενέργεια.

4 «Θα φροντίζω τον εαυτό μου»

Στιγμές- στιγμές, μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα και ενοχές που αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Ωστόσο, η αυτοφροντίδα όχι μόνο επιτρέπεται αλλά πολλές φορές επιβάλλεται κιόλας.

5 «Έχω τη δύναμη να ελέγχω τα πράγματα γύρω μου»

Φυσικά, δεν γίνεται να είναι όλα υπό τον έλεγχό μας στη ζωή. Ωστόσο, αυτή η θετική επιβεβαίωση μας υπενθυμίζει ότι είναι στο χέρι μας να επιλέγουμε προσεκτικά τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις μας στους γύρω μας.

6 «Είμαι ευγνώμων γιατί…»

Η εστίαση στις θετικές πτυχές της ζωής μπορεί να μας κάνει ευτυχείς. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το αποτέλεσμα μάλλον θα σας εκπλήξει.

7 «Έχω το πάνω χέρι στις σκέψεις μου»

Μια αρνητική σκέψη δεν έχει τη δύναμη να γίνει πράξη εκτός κι αν της το επιτρέψουμε εμείς.

Οι σκέψεις δεν καθορίζουν απαραίτητα συμπεριφορές και στην πραγματικότητα, όσο «ατίθασα» κι αν ξεπηδούν κάθε φορά, είναι ευτυχώς υπό τον δικό μας έλεγχο, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

8 «Αγκαλιάζω την αλλαγή- Ωριμάζω με κάθε πρόκληση»

Αυτή η δήλωση προάγει την ανθεκτικότητα. Προσφέρει μια θετική προοπτική για να ξεπερνάμε τα όποια εμπόδια.

Τι άλλο άλλωστε είναι οι αναποδιές αν όχι ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη;

9 «Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου έχουν σημασία»

Μερικές φορές, αισθανόμαστε απόρριψη. Πως αυτά που σκεφτόμαστε ή νιώθουμε είναι ασήμαντα.

Μην κάνετε σε κανέναν τη χάρη να σας πείσει για το αντίθετο: Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας «μετρούν» και είναι σημαντικά!

10 «Συγχωρώ τον εαυτό μου για τα λάθη του παρελθόντος»

Προχωρήστε μπροστά και επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ανάπτυξη αντί να «κολλάτε» σε παλιά λάθη. Αυτό θα σας βοηθήσει ειδικά αν θέλετε να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας από εδώ και στο εξής.