Προσοχή στις σαμπάνιες των Χριστουγέννων

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον τρόπο που ανοίγουμε τα μπουκάλια σαμπάνιας, καθώς οι φελλοί τους μπορούν να εκτοξευτούν με ταχύτητα 80 χλμ. την ώρα και να μας τυφλώσουν.

Κανονικά τα μπουκάλια σαμπάνιας θα έπρεπε να έχουν βιδωτά καπάκια για να αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμών στα μάτια, λένε οι ειδικοί.

Χρειάζονται μόλις 0,05 δευτερόλεπτα-γρηγορότερα από ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού- για να φύγει ένας φελλός από ένα μπουκάλι 75cl σαμπάνιας και να φτάσει στο πρόσωπό μας.

Με πίεση τρεις φορές περισσότερη από ένα ελαστικό αυτοκινήτου, οι φελλοί μπορούν να εκτοξευτούν με ταχύτητα 80 χλμ. την ώρα και να προκαλέσουν πιθανή τύφλωση σε όποιον χτυπήσουν στο μάτι.

Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν τα μπουκάλια να φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες και οι εορτάζοντες να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως για παράδειγμα, να κρατούν τα μπουκάλια σε γωνία 45 μοιρών μακριά από το σώμα.

Ειδικοί από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ λένε ότι η προειδοποίηση μπορεί να φαίνεται υπερβολική, αλλά οι τραυματισμοί στα μάτια από φελλό αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία των ματιών και φέρνουν ως παράδειγμα τον πρωταγωνιστή του Love Island, Theo Campbell.

Παρά το γεγονός ότι ο ηθοποιός υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, έχασε την όραση στο δεξί του μάτι μετά από ένα ατύχημα το 2019 με σαμπάνια, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ίμπιζα.

Αντίστοιχα όταν ο Αφρικανός ποδηλάτης Biniam Girmay άνοιξε ένα μπουκάλι σαμπάνια στο βάθρο των νικητών για να γιορτάσει τη νίκη του στο Giro d’Italia πέρυσι, χτυπήθηκε στο μάτι από τον φελλό και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 οι φελλοί από μπουκάλια σαμπάνιας ευθύνονταν για το 20% των τραυματισμών στα μάτια στις ΗΠΑ και για το 71% στην Ουγγαρία.

Αν και η όραση πολλών ανθρώπων βελτιώθηκε, η μελέτη διαπίστωσε ότι, στο 26% των περιπτώσεων οι άνθρωποι παρέμειναν νομικά τυφλοί.

Σε μια άλλη ανασκόπηση του 2009, σε 34 περιπτώσεων τραυματισμών στα μάτια που προκλήθηκαν από φελλούς μπουκαλιών αφρώδους οίνου στην Ιταλία, διαπιστώθηκαν αιμορραγία, εξάρθρωση φακού και τραυματικός καταρράκτης.

Οι επιπλοκές περιλάμβαναν επίσης προβλήματα στη κίνησης της κόρης, διαχωρισμό της ίριδας, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – μια εκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή και γλαύκωμα.

Ειδικοί από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του επιστημονικού περιοδικού BMJ προτείνουν μερικές συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προπόσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Αυτές περιλαμβάνουν την ψύξη του μπουκαλιού πριν από το άνοιγμα για να μειωθεί η πίεση και η ταχύτητα του φελλού και η εξουδετέρωση της προς τα πάνω κινούμενης δύναμης του φελλού πιέζοντάς τον προς τα κάτω.

Σε περίπτωση τραυματισμού επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία με έναν οφθαλμίατρο για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διαταραχής της όρασης.

Οι ερευνητές καταλήγουν: «Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεκινήσετε τη νέα χρονιά στο χειρουργικό τραπέζι ενός οφθαλμίατρου.

Ας ευχηθούμε μια εξαιρετική νέα χρονιά και ας κρατήσουμε τις φυσαλίδα στο ποτήρι μας και τη λάμψη στα μάτια μας!».