Ταλαιπωρείσαι συχνά από ενοχλήσεις στο στομάχι και το έντερο; Μην ψάχνεις άλλο, αυτά τα βότανα από το φαρμακείο της φύσης θα σε βοηθήσουν.
Ενοχλήσεις στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα. Το στομάχι όταν ταλαιπωρείται ταλαιπωρεί κι εμάς και μπορεί να μας χαλάσει τη μέρα.
Πέρα από την παραδοσιακή φαρμακευτική προσέγγιση, υπάρχουν συγκεκριμένα βότανα από το φαρμακείο της φύσης τα οποία ενδέχεται να ανακουφίσουν κάποια από τα συμπτώματα.
Δες ποια είναι και ενσωμάτωσέ τα στα αφεψήματά σου για να μειώσεις την ένταση των ενοχλήσεων.
Μέντα
Στην παραδοσιακή ιατρική, η μέντα αναγνωρίζεται ευρέως για την υποβοήθηση της θεραπείας των πεπτικών θεμάτων. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει μάλιστα ότι η μέντα χαλαρώνει το έντερο, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τους εντερικούς σπασμούς – καθώς και το φούσκωμα και τον πόνο που μπορεί να τους συνοδεύει.
Μελισσόχορτο
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το τσάι από μελισσόχορτο μπορεί να ανακουφίσει τα ήπια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του φούσκωματος και του τυμπανισμού. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό σε μείγμα βοτάνων για την υποβοήθηση της πέψης και της αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με αυτήν.
Τζίντζερ
Το τσάι τζίντζερ παρασκευάζεται από τις παχιές ρίζες του φυτού Zingiber officinale και χρησιμοποιείται ευρέως για παθήσεις που σχετίζονται με το στομάχι, από την αρχαιότητα. Το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την εκκένωση του στομάχου, να ανακουφίσει από την πεπτική διαταραχή και να μειώσει τις εντερικές κράμπες, το φούσκωμα και τα αέρια.
Μάραθος
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για πεπτικές διαταραχές, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα. Σε αρουραίους, η θεραπεία με εκχύλισμα μάραθου βοήθησε στην προστασία από έλκη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και η πρόληψη των ελκών μειώνει τον κίνδυνο φουσκώματος.
Λεβάντα
Το αρωματικό αυτό φυτό, έχει σπασμολυτική, ήπια αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του υπερβολικού άγχους και του πονοκεφάλου, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό για την δυσπεψία, τους κολικούς και της στομαχικές ενοχλήσεις νευρικής προέλευσης.
Χαμομήλι
Στην παραδοσιακή ιατρική, το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, των αερίων, της διάρροιας, της ναυτίας, του εμέτου και των ελκών. Μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να εμποδίσει τις βακτηριακές λοιμώξεις του Helicobacter pylori, οι οποίες προκαλούν έλκη στομάχου και σχετίζονται με το φούσκωμα.
Κανέλα
Το μυρωδάτο αυτό βότανο βοηθά στην χώνεψη και είναι μαλακτικό για το στομάχι. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και των «αερίων», ενώ έχει σπασμολυτική και αντιγριπική δράση. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τη ναυτία και τη διάρροια, ενώ τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα.