Μήπως είστε στα πρόθυρα του burnout; – Κάντε το τεστ και θα καταλάβετε

Αν αισθάνεστε πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά εξαντλημένοι στη δουλειά ή σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής σας, αυτό το test είναι για εσάς.

Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες, που συνήθως πηγάζει (αν και όχι αποκλειστικά) από τον χώρο εργασίας.

Ενώ η παραγωγικότητα και η απόδοσή σας μπορεί να μειωθούν στην αρχή, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της ζωής σας και να αυξήσει επικίνδυνα την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ιατρικών παθήσεων.

Test: Μήπως είστε στα πρόθυρα του burnout;

Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω δηλώσεις – Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι ταιριάζουν με την περίπτωσή σας;

1. Έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων.

2. Εκνευρίζεστε εύκολα με τους άλλους.

3. Νιώθετε δυσαρεστημένοι ή απογοητευμένοι από την εργασία σας ή άλλες ευθύνες.

4. Δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

5. «Φέρνετε» τη δουλειά μαζί σας στο σπίτι.

6. Δυσκολεύστε να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε.

7. Ανυπομονείτε να τελειώσει η εργάσιμη μέρα.

8. Αισθάνεσθε ανησυχία το προηγούμενο βράδυ πριν επιστρέψετε στη δουλειά από άδεια.

9. Πίνετε πάνω από 3 καφέδες την ημέρα ή «ξεσπάτε» στο φαγητό.

10. Οι κοντινοί σας άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Αν ξυπνάτε κάθε πρωί και νιώθετε ήδη κουρασμένοι, αν εκνευρίζεστε και απελπίζεστε με το παραμικρό, αν δεν έχετε καθόλου υπομονή και διάθεση, και αν δεν έχετε καθόλου χρόνο να κάνετε πράγματα τα οποία σας γεμίζουν, τότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεσαι σε κατάσταση burnout και ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις προτεραιότητές σας και να αρχίσετε να θέτετε όρια στη δουλειά για να προφυλάξετε την υγεία και την ευημερία σας.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το burnout πρόκειται για «επαγγελματικό φαινόμενο», άρρηκτα συνδεδεμένο με το ψυχολογικό βάρος της σύγχρονης απασχόλησης.

Η επαγγελματική εξουθένωση βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ σε πολλά επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), γεγονός που πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στην πανδημία του κορωνοϊού και το αυξανόμενο στρες που μπορεί να σχετίζεται εκτός από την υγεία, με την επαγγελματική και την προσωπική ζωή.

Ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ επαγγελματιών φροντιστών, όπως οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση περιγράφει πλέον το αίσθημα της υπερκόπωσης των εργαζομένων σε δύσκολες στιγμές.

Αυτό το test δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την αναζήτηση υποστήριξης.

Μερικές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι ανησυχίες τους δεν είναι βάσιμες ή αρκετά σοβαρές ώστε να δικαιολογούν επαγγελματική παρέμβαση.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που αγαπάτε μπορεί να βιώνει επαγγελματική εξουθένωση, μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.