Έγινε η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση τσιπ στον εγκέφαλο ασθενή, από την εταιρία Neuralink, του Έλον Μασκ.

Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος πραγματοποίησε η εταιρία νευροτεχνολογίας, Neuralink, του Έλον Μάσκ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε στο Χ, ότι ο ασθενής αναρρώνει μία ημέρα μετά την επέμβαση η οποία στέφθηκε με επιτυχία και σκοπός του εγχειρήματος είναι η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές με σκοπό την αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

Η εταιρία Neuralink έλαβε άδεια από τον FDA τον Μάιο προκειμένου να ξεκινήσουν οι δοκιμές του τσιπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Neurolink, ένα ρομπότ τοποθετεί χειρουργικά 64 εύακαπτες κλωστές, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης».

Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά της – που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Σε ανάρτησή του στο X ο Μασκ τόνισε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται “Telepathy” («Τηλεπάθεια») και θα επιτρέπει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον Στίβεν Χόκινγκ, που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, ο Μασκ πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος».