Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζεις με εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κιτρικό οξύ, γεγονός που δεν τα κάνει συμβατά με κάθε τρόφιμο.

Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα μέταλλα. Ωστόσο, δεν μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις τροφές. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις το γιατί.

Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.λπ., τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σου γιατί είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην καλή πέψη. Αυτά τα φρούτα είναι όξινα και ως εκ τούτου, όταν καταναλώνονται με κάποιες τροφές, μπορεί να επηρεάσουν την πέψη σου.

Μάθε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις να συνδυάζεις με εσπεριδοειδή.

  1. Κόκκινο κρασί

Ναι, το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται με κόκκινο κρασί. Η οξύτητα που περιέχει το λεμόνι έρχεται σε αντίθεση με τις τανίνες του κόκκινου κρασιού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πικρή, δυσάρεστη γεύση. Ακόμη και κατά το μαγείρεμα, οι σάλτσες που περιέχουν κόκκινο κρασί τείνουν να καταστρέφονται όταν προστίθεται χυμός λεμονιού.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ο συνδυασμός γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί με εσπεριδοειδή θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με οξέα που μπορούν να πήξουν τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα γαλακτοκομικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη γεύση. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση των βασικών θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά, όπως το ασβέστιο.

3. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Όταν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως τα φασόλια και οι φακές συνδυάζονται με εσπεριδοειδή, η πέψη επηρεάζεται. Η οξύτητα που υπάρχει στα εσπεριδοειδή οδηγεί σε φούσκωμα ή αέρια. Για καλύτερη πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μην συνδυάζεις τα εσπεριδοειδή με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

4. Αμυλούχες τροφές

Όταν καταναλώνονται με αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, τα εσπεριδοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια, φούσκωμα, ακόμη και προβλήματα με το έντερο. Ο συνδυασμός αμύλου και οξύτητας μπορεί να εμποδίσει τα επίπεδα πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αίσθημα βαρύτητας μετά τα γεύματα. Τα άμυλα επίσης επιβραδύνουν την πέψη των φρούτων, προκαλώντας φούσκωμα.

5. Πολύ όξινες τροφές 

Ο συνδυασμός πολύ όξινων τροφών, όπως ντομάτες, dressings με βάση το ξύδι και τουρσί, με εσπεριδοειδή μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στο στομάχι ή παλινδρόμηση οξέος.

6. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα, ειδικά αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, μπορεί για ορισμένα άτομα, να μην είναι ο τέλειος συνδυασμός για την υγεία τους. Ο συνδυασμός του οξέος από τα εσπεριδοειδή και της θερμότητας από τα πικάντικα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία ή καούρα.

7. Ανθρακούχα αναψυκτικά

Η ανάμειξη εσπεριδοειδών με ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα. Ο συνδυασμός του οξέος στα εσπεριδοειδή και των φυσαλίδων στα ανθρακούχα ποτά προκαλεί δυσφορία στο στομάχι.