Φοβάστε τις αράχνες; – Γιατί δεν πρέπει να τις σκοτώνετε όταν τις δείτε στο σπίτι σας

Φοβάστε τις αράχνες; Δεν είναι λίγοι εκείνοι- στην πλειοψηφία τους γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες- που θα απαντούσαν καταφατικά σε αυτήν την ερώτηση.

Ο φόβος για τις αράχνες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα επιβίωσης που έχει «χαραχτεί» στο DNA μας εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αίσθημα του φόβου και το ένστικτο αποφυγής των αραχνοειδών αναπτύχθηκαν ως εξελικτική απάντηση σε μια επικίνδυνη απειλή.

Η αραχνοφοβία, μία από τις πιο κοινές φοβίες στους ανθρώπους, αντιπροσωπεύει ένα ένστικτο επιβίωσης. Και θα μπορούσε να χρονολογείται πίσω στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης στην Αφρική, όπου υπήρχαν αράχνες με πολύ ισχυρό δηλητήριο. Το φόβο δε αυτό σήμερα ενισχύουν και οι διάφορες ταινίες στον κινηματογράφο που τις παρουσιάζουν σαν τέρατα που έρχονται να μας κατασπαράξουν.

Από την άλλη αυτά τα μικρά πλάσματα δεν έχουν κανένα σκοπό να σας κάνουν κακό. Η συντριπτική πλειοψηφία των αραχνών που θα βρείτε στο σπίτι σας δεν είναι επικίνδυνες, εκτός αν ζείτε στην Αυστραλία.

Και όμως, παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο φόβος μας είναι παράλογος, αυτός καταφέρνει και κυριαρχεί. Και μας κάνει να πιστεύουμε ότι ένα γρήγορο ποδοπάτημα είναι η καλύτερη λύση για να διατηρήσουμε το σπίτι μας ασφαλές. Ωστόσο, αυτά τα μικρά αβλαβή πλάσματα κάνουν περισσότερο καλό στο σπίτι μας απ’ ό,τι νομίζουμε και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Αντί λοιπόν να σκοτώσετε μια αράχνη, θα πρέπει να μάθετε γιατί είναι σημαντικό να την προστατεύετε.

Η σημασία των αραχνών στο οικοσύστημα του σπιτιού σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σπίτια τους είναι μια αποστειρωμένη φούσκα, απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Ωστόσο, είτε το γνωρίζετε είτε όχι, πολλά είδη βλέπουν το σπίτι σας ως ένα πολύ ελκυστικό μέρος όπου μπορούν να ζήσουν μαζί σας απόλυτα αρμονικά.

Τι θέλουν οι αράχνες; Οι περισσότερες αράχνες θέλουν μόνο να πλέκουν τους ιστούς τους σε μια ήσυχη γωνιά του υπογείου σας ή άλλα μέρη του σπιτιού σας για να πιάνουν τροφή χωρίς να ενοχλούν κανέναν.

Οι αράχνες είναι μικροί χαρούμενοι ενοικιαστές που κάνουν τη βρώμικη δουλειά για εσάς. Έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους ιστούς τους για να παγιδεύουν μύγες, κουνούπια και άλλα έντομα που σας προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι νομίζετε ότι πιθανόν σας προκαλούν οι ίδιες. Για παράδειγμα, ένας τύπος αράχνης κυνηγά κουνούπια που θα μπορούσαν να είναι πιθανοί φορείς ασθενειών.

Μια ομάδα επιστημόνων της Βόρειας Καρολίνας διεξήγαγε μια μελέτη για να ταξινομήσει τους διαφορετικούς τύπους αρθροπόδων που μπορεί να βρείτε σε ένα κανονικό σπίτι. Οι πιο συνηθισμένες αράχνες των σπιτιών- οι οικιακές αράχνες- ανήκουν στις οικογένειες Pholcidae και Teridiidae. Και τα δύο είδη κατασκευάζουν ιστούς και περιμένουν υπομονετικά να δοκιμάσουν τη λεία τους. Έχουν την τάση μάλιστα να μην εγκαταλείπουν τους ιστούς τους, εκτός αν κυνηγούν άλλες αράχνες.

Ξεπεράστε τους φόβους σας και αφήστε τις αράχνες να ζήσουν

Οι αράχνες που θα βρείτε στο σπίτι σας, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι ακίνδυνες. Οι περισσότερες δε προτιμούν να αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο. Αν η παρουσία τους σας ενοχλεί, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις αιχμαλωτίσετε προσεκτικά και να τις αφήσετε ελεύθερες έξω.

Αν λοιπόν συναντήσετε ένα αραχνοειδές που έχει εγκατασταθεί στην κατοικία σας, μπορείτε να το απελευθερώσετε έξω με τη βοήθεια ενός ποτηριού και ενός χαρτιού. Απλά τοποθετήστε το ποτήρι πάνω από το ζώο, σύρετε το κομμάτι χαρτί από κάτω και μεταφέρετέ το έξω.

Μόλις ξεπεράσετε το φόβο σας, η αράχνη θα σας ευγνωμονεί που δεν επιλέξατε να τη σκοτώσετε.

Tips για το τέλος

● Υπάρχουν περισσότερα από 35.000 είδη αραχνών παγκοσμίως, οι οποίες ποικίλουν στο μήκος του σώματος, από 0,5 έως περίπου 90 χιλιοστά.

● Οι αράχνες υπάρχουν σε ευρεία γκάμα χρωμάτων και μεγεθών, αλλά όλες αναγνωρίζονται εύκολα από τα 8 τους πόδια.

● Το 2008 ανακαλύφθηκε ένα είδος αράχνης, η Bagheera Kiplingi, που είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγο.

● Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών.

● Μαύρη Χήρα: Η Μαύρη Χήρα, η οποία είναι δηλητηριώδης, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά και δεν θα βρεθεί εύκολα μέσα σε σπίτια αλλά σε βράχια, στα οποία θα φτιάξει τον ιστό της που δεν θα εγκαταλείψει.

● Ταραντούλες: Παρόλο που οι ταραντούλες μπορούν να δαγκώσουν, το δάγκωμά τους είναι πολύ χαμηλό σε τοξίνες. Είναι αντίστοιχης δυναμικής με μιας σφίγγας.

● Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε από το Journal of Economic Entomology, το έλαιο μέντας και τα κάστανα μπορούν να είναι ισχυρά απωθητικά για τις αράχνες. Η τοποθέτηση ενός ή και των δύο αυτών κοντά στα παράθυρα και τις πόρτες σας θα μπορούσε να εμποδίσει τις αράχνες να εισέλθουν στο σπίτι σας.

● Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αράχνες κατατάσσονται στην ομάδα των εντόμων. Ωστόσο, οι αράχνες δεν είναι έντομα επειδή ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία που ονομάζεται αραχνοειδή. Τα έντομα έχουν τρία κύρια μέρη του σώματος, ενώ τα αραχνοειδή έχουν μόνο δύο. Τα έντομα έχουν επίσης έξι πόδια, ενώ τα αραχνοειδή μπορεί να έχουν οκτώ ή λιγότερα πόδια.

● Περίπου το 3% έως 15% του πληθυσμού έχει αραχνοφοβία.