Εσύ ξέρεις πόση ιπποδύναμη έχει ένα… άλογο;

Ένα νέο πείραμα αλλάζει τα δεδομένα.

Η ερώτηση είναι απλή, αλλά την απάντηση δε νομίζουμε ότι τη γνωρίζουν όλοι. Ή μάλλον την ακριβή απάντηση. Στο ερώτημα, πόσους ίππους δύναμη, παράγει ένα … άλογο, η … εύκολη απάντηση θα ήταν, έναν ίππο.

Κι όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τον ορισμό της συγκεκριμένης μονάδας, που καθορίζει και την ιπποδύναμη των αυτοκινήτων και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, η ισοδυναμία είναι 1 ίππος = 746 watt. Κατά έναν διαφορετικό ορισμό, ο ίππος ισούται με τη δύναμη που χρειάζεται για να ανυψωθεί μάζα εβδομήντα πέντε κιλών κατά ένα μέτρο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Η μονάδα χρησιμοποιήθηκε αρχικά, από τον Τζέιμς Βατ στα τέλη του 18ου αιώνα. Για να μετρηθεί η ισχύς που απέδιδαν οι ατμομηχανές, που εκείνη την εποχή αντικαθιστούσαν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής έργου, όπως μεσώ της μυϊκής δύναμης ή των υποζυγίων.

Έτσι ένα άλογο παράγει πολύ περισσότερη δύναμη από ένα ίππο. Σε απόλυτα νούμερα ο ένας ίππος ισοδυναμεί με 745.7 W, όπου για λόγους απλούστευσης χρησιμοποιούμε την εξής εξίσωση 1 ίππος = 746 watt. Ένα άλογο λοιπόν παράγει κατά προσέγγιση 14,9 ίππους, και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφέρουμε πως ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να παράγει περίπου 1,2 ίππους, ενώ ένας καλά προπονημένος αθλητής παράγει 2,5 ίππους.

Πρόσφατα όμως μία ομάδα ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα που μέχρι σήμερα ξέραμε. Οι youtubers, και οι μηχανικοί της «Donat», που έχουν μάλιστα και πάνω από 4,5 εκατομμύρια ακόλουθους, θέλησαν να μετρήσουν τη δύναμη σε «άλογα», που μπορεί να παράγει ένα κανονικό άλογο. Επιστράτευσαν μηχανικούς, σχεδιαστές κλπ. και «σύνδεσαν» ένα άλογο με ένα παλιό αυτοκίνητο, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο «δυναμόμετρο». Έτσι κατέληξαν σε μία νέα μέτρηση, σύμφωνα με την οποία ένα άλογο παράγει ισχύ 5,7 ίππων. Και όχι 14,9 ίππους, που θεωρείται η επίσημη μέτρηση.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε πώς έγινε το πείραμα, από την ομάδα: