Το τρέξιμο είναι (σαν τη) ζωή

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι»…

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Κάθε νέα μέρα, μήνας, εποχή, είναι μία νέα αρχή και άρα μία νέα ευκαιρία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε σήμερα είναι το πρώτο βήμα.

Η επιτυχία είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός

Χωρίς την Ιθάκη, έγραψε ο Καβάφης, δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο. Όμως το ταξίδι είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος μιας αγωνιστικής εμπειρίας.

Δεν μπορείτε απλά να ξυπνήσετε ένα πρωί και να αποφασίσετε ότι θα τρέξετε έναν μαραθώνιο. Πρέπει πρώτα να ιδρώσετε πολύ, να βρείτε τη δύναμη να σηκωθείτε τις ημέρες που θα προτιμούσατε να μείνετε στο κρεβάτι. Κάθε έξτρα χιλιόμετρο που προσθέτετε στο πρόγραμμά σας μετράει.

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή. Επιτυχία δεν είναι μόνο να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου, να πετύχεις την ιδανική ισορροπία στη ζωή σου ή να βρεις τον τέλειο σύντροφο. Γιορτάστε κάθε μικρό βήμα που κάνετε για να φτάσετε σε αυτούς τους στόχους.

Κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε στο βουνό

Λένε ότι το τρέξιμο είναι σαν τον… γάμο. Δεν μπορείς να απιστείς και να περιμένεις ότι θα στεριώσει. Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το πιστέψεις και να δεσμευτείς σ’ αυτό.

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

Μόλις παρακολουθήσατε έναν εντυπωσιακό αγώνα και ζηλέψατε την επίδοση ενός δρομέα. Αναρωτηθήκατε, όμως, πόσα χρόνια χρειάστηκε ο αθλητής ή η αθλήτρια για να καταρρίψει αυτό το ρεκόρ;

Θυμηθείτε ότι κανείς δεν είναι ιδιαίτερα καλός την πρώτη φορά που καταπιάνεται με μια δραστηριότητα. Ετσι θα αποφύγετε την απογοήτευση.

Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε

Η ζωή, όπως και η προετοιμασία για έναν αγώνα, σπάνια εξελίσσεται όπως ακριβώς τη σχεδιάζουμε. Οι αναποδιές είναι μέρος της διαδικασίας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς τις αντιμετωπίζουμε – ως εμπόδια ή ως προκλήσεις.

«Εμπόδια είναι εκείνα τα τρομακτικά πράγματα που βλέπεις όταν παίρνεις τα μάτια σου από τον στόχο», έγραφε άλλωστε ο Χένρι Φορντ.

Θα υπάρχει πάντα μια πρόκληση μπροστά σας, ένα βάρος που θέλετε να σηκώσετε, ένας μυς που θέλετε να τονώσετε ή μερικά ακόμη κιλά που θέλετε να χάσετε. Σωματικά, οικονομικά ή συναισθηματικά εμπόδια μπορεί να αναχαιτίσουν την πορεία σας προς την επίτευξη των στόχων σας. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να σταματήσουν και την πρόοδό σας.

Κάθε εμπόδιο για καλό

Τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε, όχι για να τα αποφεύγουμε. Aς υποθέσουμε ότι ο στόχος σας είναι να τρέξετε στον επόμενο μαραθώνιο, αλλά τραυματίζεστε στο πόδι και ο γιατρός σάς συνιστά ξεκούραση και ακινησία για τουλάχιστον έναν μήνα.

Σε αυτήν τη περίπτωση θα πρέπει αναγκαστικά να επαναπροσδιορίσετε τον στόχο σας. Δεν είναι πάντοτε εφικτό να ελιχθείτε στις δυσκολίες και δεν θα ήταν ρεαλιστικό να επιμείνετε στον στόχο σας εάν η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν σας το επιτρέπει. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραδώσετε τελείως τα όπλα.

Κάλλιστα μπορείτε να μεταθέσετε χρονικά τον ίδιο στόχο και τελικά να τον κατορθώσετε, απλώς με μια μικρή καθυστέρηση.

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς

Στην εποχή των social media είναι πάρα πολύ εύκολο να συγκρίνουμε την απόδοσή μας με άλλους δρομείς. Ακόμη και αν ξεκινήσατε το ίδιο πρόγραμμα την ίδια μέρα, εσείς και ο/η φίλος/η σας δεν σημαίνει ότι θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Πάντα θα υπάρχει ένας πιο γρήγορος από εσάς αλλά και κάποιος πιο αργός. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας είναι ο εαυτός σας τον περασμένο χρόνο ή μήνα – αυτόν πρέπει να ξεπεράσετε.