Το λάθος που κάνεις όταν ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου – Πόσο είναι το πρόστιμο

Ένα λάθος που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα και να φέρει πρόστιμο κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί όταν ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου.

Ένα βασικό λάθος κάνουν πολλοί όταν ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου. Αυτό το λάθος μπορεί να φέρει ένα πρόστιμο στην καλύτερη περίπτωση, ένα ατύχημα στη χειρότερη. Ειδικά με την αύξηση της χρήσης μηχανών, ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών.

Οι περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να ανοίγουν την πόρτα χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι. Αρκετοί κοιτάζουν τον καθρέφτη, άλλοι πάλι δεν κοιτάζουν τίποτα… Αυτό όμως είναι λάθος. Και αυτό το λάθος το λένε στις σχολές οδηγών. Μάλιστα για να πάρει κάποιος το δίπλωμα οδήγησης πρέπει να κάνει την κίνηση σωστά. Συγκεκριμένα το σωστό είναι να ανοίξει η πόρτα με δεξί χέρι καθώς έτσι το κορμί θα στρίψει προς την αριστερή πλευρά. Άρα ο οδηγός μπορεί να δει αν πλησιάζει μοτοσικλέτα, ποδήλατο ή πατίνι, με αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα και ο αναβάτης να τραυματιστεί.

Πώς πρέπει να ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου;

Η σωστή κίνηση πριν την αποβίβαση, είναι να στρέψεις το κορμί και να πιάσεις τη χειρολαβή της πόρτας με το αντίθετο χέρι, έτσι ώστε να έχεις το βλέμμα στραμμένο προς τα πίσω.

Λόγω της μεγάλης συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων από το απότομο άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, οι αρμόδιοι φορείς στην Ολλανδία αποφάσισαν πριν χρόνια να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των οδηγών κα αναβατών δικύκλων, με την ονομασία «Dutch Reach Project». Το σχέδιο που στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ολλανδική λαβή».

Τι λέει ο ΚΟΚ για το άνοιγμα της πόρτας στην Ελλάδα

Στη χώρα μας στις σχολές οδήγησης οι εκπαιδευτές ενημερώνουν τους υποψηφίους οδηγούς για το πώς πρέπει να ανοίγει σωστά η πόρτα.

Όσο για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο Άρθρο 30, αναφέρει απλά πως: «Απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ».