Η Google “μετακόμισε” την λίμνη Γκιστόβα… στην Αλβανία

Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακοί χάρτες θεωρούνται πηγές αξιόπιστης πληροφόρησης, τα λάθη που προκύπτουν από την χρήση τους μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες παρεξηγήσεις και ακόμη και διεθνείς διαμάχες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η λίμνη Γκιστόβα, η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, δείχνεται λανθασμένα στους χάρτες της Google ως μέρος της Αλβανίας.

Η λίμνη Γκιστόβα βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη της Π.Ε. Καστοριάς, στη Δημοτική Ενότητα Γράμου του Δήμου Νεστορίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.353 μέτρων. Η περιοχή που την περιβάλλει είναι γνωστή για την φυσική της ομορφιά και την πλούσια βιοποικιλότητα.

Πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος το λάθος της Google, ανέβασε στα social media φωτογραφίες της λίμνης με τη λεζάντα #BeautifulAlbania, παρουσιάζοντας την ως μέρος της Αλβανίας.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους ψηφιακά σφάλματα δεν είναι μόνο γεωπολιτικής φύσεως αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τοπική οικονομία και τον τουρισμό, καθώς οι επισκέπτες μπορεί να λαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες για το ποιο μέρος επισκέπτονται.

Είναι σημαντικό για τις εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες χαρτογράφησης να διασφαλίσουν την ακρίβεια των δεδομένων τους, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιδράσουν γρήγορα σε τέτοια ζητήματα για να προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και να διατηρήσουν την καλή διεθνή εικόνα τους.

Η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα: