Πόσο μπορεί να μας επηρεάσει το street food και κάθε πότε μπορούμε να το καταναλώνουμε

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μιλά για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης street food, όπως τη συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, και πόσο συχνά θα ήταν σοφό να το καταναλώνουμε στην πραγματικότητα, για όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση.

Σαν πληθυσμός αντιμετωπίζουμε έντονο πρόβλημα με το σωματικό βάρος, κάτι που ξεκινά από την παιδική κιόλας ηλικία. Στην πραγματικότητα, όμως, η ευθύνη γυρνά σε εμάς, αφού από ένας λαός που έτρωγε στο σπίτι από τη μαμά και τη γιαγιά, βρεθήκαμε να τρώμε συνέχεια φαγητό του δρόμου, το λεγόμενο και street food.

Σουβλάκια, πίτσες, hot dog, μπέργκερ και όλα τα συναφή που είναι απολαυστικά και μπορούν να έρθουν στην πόρτα μας με ένα τηλεφώνημα ή να τα πάρουμε στο χέρι σε μια βόλτα μας έξω, φαίνεται να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, με πολλές θερμίδες, που επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, από το σάκχαρο και την χοληστερίνη, μέχρι το βάρος και τη διάθεση.

Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο, όπως αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, στις ηλικίες 15 έως 30 ετών, καθώς εκεί φαίνεται να συνδυάζεται το σχεδόν φυσιολογικό βάρος με υψηλό ή πολύ υψηλό λίπος. Αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της κακής ποιότητας διατροφής και των συνεχόμενων παλινδρομήσεων του βάρους, όπως εξηγεί ο ειδικός.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται από την κουλτούρα του ντελίβερι, καθώς street food τροφές φαίνεται να αντικαθιστούν πολλές φορές το κυρίως γεύμα ή ακόμη και το ελαφρύ βραδινό, κάτι που επαναλαμβάνεται για αρκετούς ανθρώπους πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Αυτό, πρέπει να γνωρίζετε, ότι κανένα σώμα δεν μπορεί να το αντέξει, καθώς το φορτίο ζάχαρης, αλατιού, λίπους και θερμίδων είναι τεράστιο, όσο καλό μεταβολισμό κι αν έχει κάποιος.

Κάθε πότε, λοιπόν, μπορούμε να καταναλώνουμε street food; Η προτεινόμενη συχνότητα, για κάποιον φυσικά που θέλει να καταναλώνει τέτοια τρόφιμα, είναι μια φορά στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τον ειδικό.

clickatlife