Ιδρώνετε; Αυτοί είναι οι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Μέσω της εφίδρωσης το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και δροσίζεται. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή όταν αθλούμαστε, ο σημαντικός αυτός μηχανισμός λειτουργεί στα μέγιστα για να ρίξει τη θερμοκρασία μας. Αρχικά λοιπόν, δεν πρέπει να το θεωρείτε πρόβλημα αλλά φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητάς σας. Ωστόσο, αν ο ιδρώτας είναι υπερβολικός ή συνοδεύεται από κακοσμία και αφήνει λεκέδες στα ρούχα σας μπορεί να δημιουργήσει άγχος και να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.

Αφού αποκλείσετε παθολογικά προβλήματα με μια επίσκεψη στον παθολόγο και τον δερματολόγο σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα άβολα επακόλουθα της εφίδρωσης.

  1. Εφαρμόστε αντιιδρωτικό πριν τον ύπνο

Η χρήση δεν θα επιτρέψει στον ιδρώτα να εμφανιστεί στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ θα παράγεται κανονικά από τον αδένα. Τα αποσμητικά δεν είναι πάντα και αντιιδρωτικά αλλά κάποιες φορές τα αντιιδρωτικά περιέχουν και αποσμητικό. Τα αποσμητικά καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Τα αντιιδρωτικά είναι καλό να εφαρμόζονται σε καθαρό δέρμα και πριν τον ύπνο, ώστε από τη νύχτα, που συνήθως ιδρώνουμε λιγότερο, να προλάβουν να δράσουν.

  1. Επιλέξτε ανάλαφρα υφάσματα

Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε φυσικά υφάσματα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία, όπως βαμβάκι ή μετάξι και λινό. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα βοηθούν, καθώς αντανακλούν τον ήλιο. Αν δεν τα προτιμάτε, προτιμήστε ρούχα με μοτίβα και αποφύγετε τα μαύρα.

  1. Μην τρώτε βαριά

Όταν κάνει πολλή ζέστη καλύτερα να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, γιατί θα σας ζεστάνουν περισσότερρο και θα ιδρώσετε. Πολλές φορές ακόμα και η καφεΐνη σε υψηλές ποσότητες διεγείρει τα επινεφρίδια, προκαλώντας εφίδρωση.

  1. Μην αγχώνεστε

Το στρες μπορεί να… ανεβάσει θερμοκρασίες. Οπότε, ο οργανισμός σας ταυτόχρονα θα ιδρώσει για να σας δροσίσει.

  1. Φροντίστε για τη σωστή θερμοκρασία στο χώρο σας

Αν έχετε την άνεση στον χώρο που βρίσκεστε, τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο μπροστά από τον ανεμιστήρα και κλείστε λίγο τα παντζούρια και τις κουρτίνες του δωματίου μέχρι να πέσει ο ήλιος. Έτσι, θα διατηρήσετε τους χώρους σας δροσερούς. Στους εξωτερικούς χώρους να αναζητάτε τη σκιά.

  1. Καταναλώστε συχνά και μικρά γεύματα

Προτιμήστε να τρώτε ελαφριά και συχνότερα. Όταν βαραίνει το στομάχι, η διαδικασία της πέψης δυσκολεύει και άρα ανεβαίνει και η θερμοκρασία του σώματος που… παλεύει να χωνέψει.

  1. Υψηλή ενυδάτωση

Να ενυδατώνεστε. Πιείτε νερό, χυμούς, βότανα και καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Τοποθετήστε σπρέι με ιαματικό νερό στο ψυγείο και ψεκάστε συχνά το πρόσωπο και τα σημεία του σώματός σας που νιώθετε ότι ζεσταίνονται.

  1. Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Αν ο ιδρώτας επιμένει σε υπερβολικό βαθμό και σας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχετε υπερδρωσία. Εκείνος θα σας συνταγογραφήσει αντιιδρωτικό υψηλής αντοχής και ειδικές κρέμες. Αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, ίσως, σας δώσει φάρμακα για τη μείωση της εφίδρωσης. Σε ακραίες καταστάσεις ενδείκνυται και χειρουργική επέμβαση αλλά μόνο μαζί με τον γιατρό σας θα αποφασίσετε αν αυτό είναι απαραίτητο.