Γιατί στάζει νερό κάτω από το αυτοκίνητο – Πώς να το αντιμετωπίσεις, τι να προσέξεις

Αν έχετε παρατηρήσει μικρές λίμνες να σχηματίζονται κάτω από το όχημά σας τις καλοκαιρινές μέρες, μην ανησυχείτε αμέσως. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να σπεύσετε στο συνεργείο.

Οι διαρροές υγρών από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς συχνά υποδηλώνουν ένα σοβαρό μηχανικό πρόβλημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον κινητήρα και την ασφάλεια των επιβατών. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαρροών αφορούν το λιπαντικό του κινητήρα, το ψυκτικό υγρό, τα υγρά φρένων και τιμονιού, καθώς και το καύσιμο. Η διαρροή καυσίμου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Για να εντοπίσετε μια διαρροή, ελέγξτε τη στάθμη των διαφόρων υγρών του κινητήρα, το έδαφος για λεκέδες, και αν υπάρχουν ασυνήθιστες μυρωδιές, καθώς ορισμένα υγρά, όπως το καύσιμο ή το παραφλού, έχουν χαρακτηριστική οσμή.

Ωστόσο, ειδικά τις ζεστές μέρες, είναι πιθανό να δείτε νερό κάτω από το αυτοκίνητό σας χωρίς να εντοπίσετε σημάδια διαρροής. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Ελλάδα δοκιμάζουν τόσο τους οδηγούς όσο και τον κλιματισμό των οχημάτων, ο οποίος λειτουργεί εντατικά. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσετε την καμπίνα του αυτοκινήτου δροσερή, ο κλιματισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Κατά τη λειτουργία του, ο κλιματισμός συμπυκνώνει τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ένα είδος κρυσταλλοποίησης γύρω από τα εξωτερικά μέρη των σωληνώσεων και των ψηκτρών του συστήματος. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, οι υδρατμοί υγροποιούνται, όπως συμβαίνει με τα σταγονίδια νερού σε ένα παγωμένο μπουκάλι που αφήνεται στον ήλιο. Αυτά τα σταγονίδια μαζεύονται σε συγκεκριμένα σημεία και στη συνέχεια πέφτουν στο δρόμο μέσω μιας αποχέτευσης.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία και γι’ αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, το νερό που στάζει από το αυτοκίνητό σας (ειδικά μετά τη χρήση του κλιματιστικού) δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι, παρατηρήσετε μεγάλη ποσότητα νερού ή λεκέδες διαφορετικού χρώματος (π.χ., καφέ, κόκκινο, πράσινο), καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν μηχανικό.