Ήταν το 2018 όταν κόπηκε ο πρώτος πλάτανος στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο των Ιωαννίνων λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που οφείλεται στον μύκητα C. Platani.
Το 2020, η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια του παραλιμνίου έκανε τη «δυναμική» του εμφάνιση.
Οι δασικές υπηρεσίες και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία της μετάδοσης της ασθένειας. Το αρκετά δύσκολο εγχείρημα είχε κάποιο αποτέλεσμα -έως έναν βαθμό τουλάχιστον.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το πάρκο Κατσάρη, έχουν απομακρυνθεί 55 πλατάνια. Το αστικό τοπίο, ιδίως στη νότια πλευρά του Κάστρου, έχει αλλάξει πολύ. Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου έχει αντικαταστήσει τα «χαμένα» δέντρα με σφενδάμους και βελανιδιές, που θέλουν ακόμα πολύ χρόνο για να αποτελέσουν μέρος μιας «γεμάτης» δεντροστοιχίας.
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους δεν έχει σταματήσει όμως. Άλλα δέκα δέντρα στην περιοχή αυτή πρόκειται να κοπούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η παραλίμνια δεντροστοιχία, με την κοπή και των 10 αυτών δέντρων, θα έχει απώλεια συνολικά 65 πλατάνων. Το 1/5 δηλαδή του συνολικού αριθμού των πλατάνων από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το πάρκο Κατσάρη.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες θα παρέμβουν και σε άλλες περιοχές καθώς εντοπίστηκαν κι άλλα άρρωστα πλατάνια: Ένα στο Πέραμα, 4 στην Αμφιθέα και 12 στο Νησί.
Όπως έχει καταγραφεί πολλές φορές, η διασπορά του παθογόνου μύκητα γίνεται κυρίως από μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής ή εργαλεία κλάδευσης και κοπής που χρησιμοποιήθηκαν σε έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στις οποίες υπήρχαν άρρωστα πλατάνια.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ – typos-i